Twee vermoedelijke terroristen opgepakt in Berlijn

Print

Tijdens een grootschalige antiterreuroperatie heeft de politie van Berlijn vrijdagochtend twee vermoedelijke terroristen opgepakt.

De Turken van 41 en 43 jaar worden er volgens het parket en de politie van verdacht samen met drie andere mannen een ernstige gewelddaad te hebben voorbereid in Syrië. Ze zouden ook propaganda hebben gevoerd voor Islamitische Staat. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat de vijf aanslagen in Duitsland gepland hebben, aldus de politie.

De politie voerde op vraag van het parket huiszoekingen in elf woningen, voornamelijk in de wijken Moabit en Wedding. Er waren 250 agenten en drie commando's betrokken.

De 41-jarige Ismet D. wordt ervan verdacht de leider te zijn van een groep islamisten in Berlin-Tiergarten, die voornamelijk uit Turken en Russische burgers uit Tsjetsjenië en Dagestan bestaat. Hij zou de groep door zijn "islamonderwijs" geradicaliseerd hebben en voorbereid hebben voor de jihad tegen "ongelovigen" in Syrië. Samen met Emin F., die verantwoordelijk is voor de financiën van de groep, wordt hij ervan verdacht leden van de groep organisatorisch en financieel te hebben ondersteund bij hun vertrek naar Syrië en later ook geld beschikbaar te hebben gesteld "om zware misdrijven te plegen". Ook zouden de leden ondersteund worden met gesofisticeerd militair materiaal.

Drie andere verdachten werden verhoord en weer vrijgelaten door de politie.

Nu in het nieuws