'Tweede Parijs vermeden in Verviers'

Print

Foto: Belga, AFP, Photo News, EPA

Er zouden vier kalasjnikovs, materiaal om bommen te maken en politie-kledij zijn gevonden in Verviers, waar bij een antiterreur-actie donderdagavond twee jihadisten werden gedood die aanslagen planden in België. Dat meldt La Dernière Heure op zijn website. De actie kaderde in een grote gecoördineerde operatie tegen terreur van het federale parket tegen Syriëstrijders die banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). 'Er is een tweede Parijs vermeden', zeggen gerechtelijke bronnen. 'Het was een kwestie van uren voor er een aanslag zou gepleegd worden in ons land.' Nog volgens La Dernière Heure was donderdagavond laat nog sprake van een politie-achtervolging en schietpartijen in Angleur en Amercoeur, twee wijken in de stad Luik. Maar of die iets te maken hebben met de anti-terreur-acties is nog niet duidelijk.

De grote antiterreur-actie, die kaderde in een internationale operatie, liep donderdagavond rond 18 uur fout in de stationsbuurt van Verviers.

Jihadisten, teruggekeerde Syriëstrijders, openden het vuur met zware wapens op de politie toen die het huis waar de jihadisten zaten, wilden binnenvallen. Twee jihadisten kwamen daarbij om het leven. Eén raakte zwaargewond in de buik en werd opgepakt. 

'Schoten met automatische wapens'

'Ik hoorde eerst een explosie en daarna geweerschoten', zei een getuige aan RTBF. Een andere getuige heeft het over verschillende schoten die met automatische geweren zouden gelost zijn gedurende tien minuten. Buurtbewoners moesten in hun huis blijven.

Het stadsbestuur van Verviers meldt intussen dat de actie afgelopen is en dat de situatie onder controle is. 

Grote terreuractie tegen Syriëstrijders die wilden toeslaan

De actie kadert in een grote internationale antiterreuroperatie in zeven verschillende landen, waaronder in ons land en Jemen. Enkel in ons land zijn er doden gevallen.

De politie zou al een tijdje terroristen in de gaten hebben gehad die van plan waren om een aanslag te plegen in ons land. De doelwitten waren politiemensen en politiegebouwen. Donderdag werd door de politie tot actie overgegaan omdat er vermoedens waren dat de jihadisten vandaag zouden toeslaan. De jihadisten in Verviers zouden van plan zijn geweest om het politiekantoor van de stad aan te vallen.

Jihadisten opgepakt in Zaventem

Donderdagochtend zou de federale politie ook al twee jihadisten hebben opgepakt in Zaventem in het kader van de antiterreuractie. Het zou gaan om twee mannen die teruggekeerd waren uit Syrië. 

In Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Brussel waren donderdagavond nog antiterrorismeacties aan de gang. Er werden een tiental huiszoekingen uitgevoerd. In totaal waren er over heel België tien politieacties. Later donderdagavond was er nog een tweede politieactie in Verviers. Die was tegen 22 uur ongeveer afgelopen. 

Aan alle politie- en justitiegebouwen is intussen een verhoogde waakzaamheid; het terreurniveau is verhoogd van twee naar drie. In Molenbeek was het politiecommessariaat uit veiligheid tijdelijk gesloten. In Brussel werd het gebouw van de federale politie geëvacueerd door een bomalarm. 

Link met aanslagen in Parijs?

De drie verdachten van in Verviers zouden volgens Franse media banden hebben gehad met Amédy Coulibaly, de man die vorige week in Parijs een agente doodschoot en vier mensen doodschoot tijdens een gijzeling in een joodse supermarkt, maar dat wordt door het Belgische parket ontkend. 

Er zou volgens het parket ook geen link zijn met de aanslagen van vorige week. De actie in Verviers werd twee weken geleden al voorbereid, nog voor de aanslagen in Parijs plaatsvonden.

- Beelden van getuigen op Twitter en Youtube -

MEEST RECENT