© Shutterstock

‘Overwerk leidt vaker tot te veel drinken’

Mensen die tijdens de week meer dan 48 uur werken, hebben een grotere neiging om te veel te drinken. Collega’s die 48 uren of minder werken, hebben minder kans om alcohol te misbruiken. Dat blijkt uit een onderzoek, verschenen in The British Medical Journal.

Is er een verband tussen overmatig alcoholgebruik en overwerk? Dat vroegen onderzoekster Marianna Virtanen en haar team, verbonden aan het Fins instituut voor gezondheidszorg, zich af. Ze analyseerden 61 eerdere studies en bestudeerden de gegevens van meer dan 333.693 personen uit 14 verschillende landen. Daaruit blijkt dat werknemers die de Europese richtlijn van 48 uur werken per week overschrijden, zo’n 11 procent meer kans hebben om schadelijke niveaus van alcohol te consumeren. Volgens de vorsers hebben de leeftijden, sociale status en woonplaats van de onderzochte personen geen invloed op het alcoholgebruik.

De onderzoekers zeggen dat vrouwen die overwerken sneller geneigd zijn om zichzelf elke avond twee wijntjes in te schenken. Mannen zouden een lange werkdag dan weer doorspoelen met gemiddeld drie pintjes. Dat geeft een wekelijks totaal van 21 eenheden alcohol per week bij mannen en 14 per week bij vrouwen. En dat is te veel. Hepatoloog Hans Van Vlierberghe, verbonden aan het UZ Gent, zegt dat je idealiter geen alcohol drinkt. Doe je dat toch, beperk je dan tot een of twee keer per week en onthoud dat vrouwen beter niet meer dan 1 à 2 drankjes drinken. Mannen consumeren beter niet meer dan 4 alcoholische consumpties.

De Finse wetenschappers zeggen dat alcohol kan helpen om werkstress te verlichten, maar dat te veel drinken ook veel nadelen heeft. Het ziekteverzuim stijgt, de werkprestaties verzwakken en overmatig alcoholgebruik wordt met arbeidsongevallen geassocieerd. Bovendien hebben mannen die te veel drinken tot 2,5 keer meer kans om mond-, nek- en keelkanker te krijgen. Vrouwen hebben 20 procent meer kans het ontwikkelen van borstkanker. Overmatig alcoholgebruik wordt ook al lang met een verhoogd risico op diabetes type 2, levercirrose, epilepsie en beroertes geassocieerd.

NIET TE MISSEN