© gva

Partnergeweld

Man uit Merksem vast op Dominicaanse Republiek

R. V.D.E uit Merksem beleefde enkele hachelijke dagen in zijn tweede thuisland, de Dominicaanse Republiek. Hij zat enkele dagen in de cel en mag nu het land niet uit.

sare

Nadat zijn vrouw vorig jaar overleed volgde Merksemnaar R. V.D.E de raad van een vriend op en trok hij enkele weken naar de Dominicaanse Republiek om zijn zinnen te verzetten. “Dat beviel hem zo dat hij besloot daar te blijven”, vertelt zijn kameraad Robert Decremer.

V.D.E. ontmoette een vrouw en betrok samen met haar een appartement in een kleinere stad op het eiland. Naar België kwam hij slechts sporadisch en dan vooral voor zijn grote passie, motorrijden. Al jaren organiseert de Merksemnaar het evenement 1000Bochten, een populair treffen onder motorrijders waarbij jaarlijks een grote toerrit wordt afgemaald. Die rit gaat gepaard met een weekendje kamperen, iets drinken in de bar en genieten van optredens.

V.D.E. zou normaal vandaag opnieuw naar België vertrekken maar daar stak de plaatselijke justitie een stokje voor. “Enkele dagen geleden werd hij opgepakt”, vertelt Decremer. “Iemand was gaan vertellen dat hij zijn vriendin mishandeld had. Ondanks het feit dat de vriendin zelf zei dat het verhaal anders in elkaar zat werd R. toch overgebracht naar de gevangenis in Santo Domingo. Daar heeft hij enkele dagen in erbarmelijke omstandigheden doorgebracht.”

De Belgische ambassade in het Jamaicaanse Kingston volgde de zaak op en gaf aan consulaire bijstand te verlenen. Veel kan Buitenlandse Zaken echter niet doen, met de Dominicaanse Republiek zijn geen bilaterale akkoorden. “We kunnen enkel toezien dat het proces correct verloopt en dat de condities van het gevangenschap in orde zijn”, klinkt het.

Gisteren werd R. V.D.E. vrijgelaten op borg. “Hij moet nu wel in het land blijven, elke maand moet hij zijn handtekening komen zetten. Hij is ondertussen terug bij zijn vriendin, ook al heeft hij een contactverbod”, zegt De Cremer.

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio