Pegida wil eerste Vlaamse anti-islambetoging in Antwerpen

Foto: AFP

Pegida wil eerste Vlaamse anti-islambetoging in Antwerpen

Print

Pegida Vlaanderen, een anti-islamitische beweging, polst via haar Facebookpagina om zaterdag 24 januari een eerste actie te houden in Vlaanderen. Die zou doorgaan in Antwerpen. De community telt sinds haar oprichting, ruim een week geleden, meer dan 4.000 ‘likes’.

De anti-islambeweging is sinds 6 januari op Facebook actief en stelt haar leden woensdag voor om op zaterdag 24 januari om 18.00 uur aan het Frans Consulaat in Antwerpen op straat te komen.

“Vanuit Vlaanderen ondersteunen wij de Pegida-beweging in Duitsland: tegen de islamisering van het Avondland en tegen de moslimterreur”, luidt het. In een lange beschrijving roepen de initiatiefnemers op tot een beweging 'Vlativa' of voluit ‘Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland!’

In Duitsland zijn de afgelopen dagen tienduizenden demonstranten op straat gekomen tijdens demonstraties van Pegida, maar ook tegen de beweging.

Dertien strijdpunten

Vlativa omschrijft meteen ook dertien strijdpunten, zoals enkel nog een beperkte opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebied en politiek vervolgden “tot de rust is weergekeerd”. Daarnaast eisen ze meer middelen voor politie, douane en grensbewaking “om de veiligheid te verzekeren en een echte grenscontrole te herstellen”. De beweging meent onder meer dat “criminele asielzoekers hun recht op asiel hebben verspeeld” en zeggen dat ‘haatpredikanten’ het land uit moeten.

Naast de Facebookpagina Pegida Vlaanderen is er ook een website, met dezelfde beginselverklaring en een oproep om geld te doneren.

MEEST RECENT