© REUTERS

‘Frankrijk in oorlog met jihadisme, niet met islam’

Frankrijk is in oorlog met het terrorisme, het jihadisme en het radicale islamisme, maar niet met moslims. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls voor het parlement in Parijs gezegd.

lbo

De Franse premier zei dat de islamistische schutters die 17 mensen ombrachten gefaald hebben om de ziel van Frankrijk te doden. De toespraak volgde op de begrafenisceremonie van zeven van de slachtoffers en het was de eerste keer dat het parlement samenkwam sinds de aanslagen. De parlementsleden hielden een minuut stilte voor ze de Marseillaise, het Franse volkslied, zongen.

De grote optochten waar miljoenen Fransen aan deelnamen noemde hij een 'geweldig antwoord' op het geweld. 'Frankrijk voert geen oorlog tegen een religie', voegde hij daaraan toe. 'Frankrijk is niet in oorlog met de islam en de moslims. Frankrijk zal - zoals het altijd al gedaan heeft - al zijn burgers beschermen. Zowel zij die geloven, als zij die niet geloven.'

De premier zei voorts dat in de strijd tegen het terrorisme ‘uitzonderlijke maatregelen’ nodig zijn, maar ‘geen uitzonderingsmaatregelen die afwijken van onze beginselen van de rechtsstaat en waarden’. De sociaaldemocratische regeringsleider kondigde voorts een databank voor ‘terreurafweer’ aan, en meldde dat gedetineerde extremisten voortaan in speciale afdelingen zullen worden gestopt om het radicaliseren van andere gevangenen tegen te gaan.

Frankrijk heeft 10.000 soldaten opgeroepen om plaatsen zoals synagoges, moskeeën en luchthavens te bewaken.

MEER OVER Frankrijk

Nu in het nieuws