Kameroen: ‘Leger heeft 143 leden van Boko Haram gedood’

Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram in een videoboodschap. Foto: AFP

Kameroen: ‘Leger heeft 143 leden van Boko Haram gedood’

Print

De Kameroense strijdkrachten hebben volgens de regering in het noorden van het land 143 leden van de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram gedood.

Honderden radicale islamisten hadden het aan de grens gelegen militaire steunpunt Kolofata aangevallen, maar werden met zware verliezen teruggeslagen. Dat deelde regeringswoordoverder Issa Tchiroma Bakary dinsdag mee. Onmiddellijk na de gevechten van maandag had het leger gewag gemaakt van 33 gedode extremisten, maar toen gezegd dat het aantal veel hoger kon liggen.

De nederlaag is het zwaarste verlies dat de soennitische fundamentalisten hebben geleden, sinds ze vorig jaar meer doelwitten in Kameroen zijn beginnen aan te vallen. De belegering duurde ongeveer vijf uur en werd pas beëindigd toen de stellingen van de aanvallers met zware artillerie werden bestookt. Ook een Kameroense soldaat kwam om. Het aantal slachtoffers kan in het afgelegen gebied echter niet onafhankelijk geverifieerd worden.

De strijdkrachten hebben ook beslag kunnen leggen op belangrijk oorlogsmateriaal van de vijand, waaronder machinegeweren, zware wapens, munitie van allerhande kaliber en radiozendapparatuur, zei Bakary. Kameroen heeft sinds vorig jaar duizenden bijkomende soldaten naar de grens met Nigeria gestuurd om de aanvallen van Boko Haram te pareren. President Paul Biya vroeg pas vorige week hulp aan de internationale gemeenschap om Boko Haram te stoppen. De strijd tegen islamitische fundamentalisten is een wereldwijd probleem. De frontstaten mogen daarom niet in de steek gelaten worden, zei hij aan diplomaten.

Boko Haram wil in het noordoosten van Nigeria en aangrenzende gebieden een staat oprichten waarin de sharia strikt wordt toegepast. Bij aanslagen en aanvallen van de groep in het olierijke West-Afrikaanse land zijn al duizenden mensen om het leven gekomen.

Nu in het nieuws