BOEK: Bill Bryson - De zomer van 1927

1927, USA. De effectenbeurs floreert, honkballer Babe Ruth herschrijft de recordboeken, een beeldhouwer heeft het plan opgevat om vier reusachtige hoofden in een berg te houwen, een gigantische overstroming zet de gebieden rond de Mississippi blank en een onbekende vliegenier wordt ineens zowat de bekendste man ter wereld.

Geert D'Hulster

In diezelfde zomer worden kranten almaar groter en belangrijker, wordt de televisie uitgevonden, bereikt de macht van gangster Al Capone zijn hoogtepunt en kondigen enkele ondoordachte beslissingen mondjesmaat de Grote Depressie van 1929 aan. Succcesauteur Bill Bryson zag in deze uitzonderlijke zomer, waarin de Verenigde Staten een grote stap naar de volwassenheid zouden zetten, meer dan voldoende stof voor een boek dat leest als één langgerekte avonturenroman.

Zijn zin voor humor, zijn onuitputtelijke voorraad aan anekdotes en rake citaten en algemeen verteltalent maken van De zomer van 1927 een hoogst aangename leeservaring. Al zullen lezers die niet vertrouwd zijn met wat de doorsnee Amerikaan echt drijft en bezighoudt, vaak niet helemaal mee zijn.

Waar het over racisme, economische groei, politieke ontwikkelingen of sociale onrust gaat, blijft Bryson jammer genoeg te vaak aan de oppervlakte. Hierdoor blijft het boek veeleer een amusant naslagwerk, met honderden lemma’s die verbazen en intrigeren, maar vooral uitnodigen tot dieper graafwerk.

Atlas Contact, 542p, 24,99 euro

MEER OVER Boekrecensies

Nu in het nieuws