Dove personen moeten reiskosten van tolken niet meer zelf betalen

Dove personen moeten reiskosten van tolken niet meer zelf betalen

Print

Dove personen die een tolk inzetten in de leefsituatie moeten zelf niet langer de reiskosten voor die tolk betalen. Die kosten worden voortaan gedragen door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dat staat te lezen op de website van Fevlado, de Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties. De organisatie reageert tevreden.

Dove personen hebben in Vlaanderen recht op 18 tolkuren per jaar. Met die uren kunnen zij een tolk vragen wanneer zij bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de bank, de huisarts of de notaris. Het is de Vlaamse overheid die daarbij het loon van de tolk betaalt. Tot nog toe moesten de dove personen wel zelf, of via een organisatie, de reiskosten van de tolk betalen, behalve bijvoorbeeld bij tolkopdrachten in arbeidssituaties en sollicitaties, wanneer de VDAB de kosten op zich neemt.

Voortaan zal het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de reiskosten op zich nemen. Fevlado reageert tevreden. “Wij ijveren hier al jaren voor”, luidt het. “In het beleidsdomein Onderwijs en Werk was dat al langer zo, maar nu is Welzijn eindelijk gevolgd. Goed nieuws dus”, staat te lezen op de Fevlado-website.

(belga)

MEEST RECENT