© gva

© gva

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Wapens - Kroatische politie onderschept raketwerpers, machinegeweren en handgranaten van Kempenaar

Handelaar in schoenen smokkelt oorlogstuig

Een schoenenhandelaar uit het Kempense dorpje Poppel zit in Kroatië in de cel nadat hij was betrapt met een indrukwekkend wapenarsenaal in zijn bestelwagen: zes raketwerpers, een mitrailleur, een kalasjnikov, handvuurwapens en handgranaten. Het wapentuig was vermoedelijk bestemd voor een Nederlandse criminele motorbende.

Joris van der Aa

Jan van der L. (64) werd vorige week woensdag in het Kroatische stadje Kastela, in de buurt van Split, tegengehouden achter het stuur van een camionette. In de laadruimte van de schoenenhandelaar lagen echter geen schoenen, maar een opzienbarende hoeveelheid oorlogswapens.

De Kroatische speurders namen zes raketwerpers, een zware mitrailleur, enkele kalasjnikovs, tientallen vuistvuurwapens, tientallen handgranaten en gespecialiseerde munitie in beslag.

De speurders onderschepten het wapentransport op aangeven van de politie in Den Bosch, die al voor de jaarwisseling lucht had gekregen van de smokkelpraktijken.

Familie in Antwerpen

Op het moment dat de schoenenhandelaar uit Poppel uit zijn bestelwagen werd gesleurd, vielen speurders van op verschillende plaatsen in Den Bosch binnen bij een aantal zware jongens uit de Nederlandse onderwereld.

Ook op een aantal adressen in land, onder meer in Poppel en Arendonk, werden huiszoekingen verricht.

Kopstuk van de smokkeloperatie zou een 42-jarige man uit Den Bosch zijn. Een ander kopstuk van de bende zou de Kroaat Miro P. uit Split zijn, een man met familieleden in Antwerpen.

Lees dinsdag meer over dit verhaal in Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio