© BELGA

Regering wil leger kunnen inzetten voor politietaken

Komen er straks militaire in het straatsbeeld om bijvoorbeeld gebouwen te bewaken? De ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie werken aan een wetswijziging die moet toelaten tijdelijk soldaten in te zetten voor bepaalde politieopdrachten. Dat bevestigt Defensieminister Steven Vandeput.

(kld)

Vandeput en zijn collega Jan Jambon zijn, in uitvoering van het regeerakkoord, begonnen aan een wijziging van de politiewet. Momenteel mag een militair in geen enkele situatie een taak van de politie uitvoeren, hij mag enkel ondersteuning bieden aan lokale of federale agenten. Rechtstreeks contact met de burger is niet toegestaan en ingrijpen kan enkel als het leven van de soldaat in gevaar is.

Wetswijziging

Vandeput en Jambon werken nu aan een wetswijziging waarin wordt vastgelegd wanneer het leger kan worden ingezet op straat, hoe lang die opdracht duurt en welke taken en bevoegdheden het daarbij zal uitoefenen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan specifieke bewakingsopdrachten vanaf een bepaald dreigingsniveau, zoals dat in onder meer Frankrijk gebruikelijk is.

Wat ook moet worden opgehelderd is hoe het leger voor die bijkomende taken zal worden vergoed. Defensie zit krap bij kas en voor de extra inzet zal er geld op tafel moeten komen.

Een timing voor de wijziging is voorlopig niet bekend, maar bij Defensie is te horen dat er vaart achter het dossier wordt gezet.

MEER OVER Defensie