Antwerpse politie zoekt haatzaaiers thuis op

De politie grendelde zondag de Koningsstraat in Brussel nabij de kantoren van Le Soir helemaal af Foto: BELGA

Antwerpse politie zoekt haatzaaiers thuis op

Print

Niet alleen in Frankrijk zit de schrik voor nieuwe aanslagen erin. Ook in Antwerpen kregen verscheidene mensen de politie over de vloer na boodschappen van haat op sociale media.

De Antwerpse politie kreeg eind vorige week tal van oproepen van ongeruste burgers nadat zij op de sociale media reacties hadden gelezen waarin de aanslagen werden vergoelijkt.

“Al die meldingen worden overgemaakt aan een gespecialiseerd team”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Zij zijn getraind in het onderscheiden van grootspraak en werkelijke dreigingen. Sowieso volgen zij de dossiers verder op, want ook wat nu kan worden geïnterpreteerd als grootspraak, kan de kiem vormen voor radicalisering in de toekomst.”

In verscheidene gevallen wachtte de politie niet af. Enkele verdachten die vergoelijkend hadden gereageerd op het nieuws, kregen de politie over de vloer. In minstens één geval plaatste de ‘verdachte’ in kwestie later zijn excuses online. Er werden geen aanhoudingen verricht.

“De lijn tussen een emotionele reactie, provocatie en een effectieve dreiging is dun”, klinkt het bij de veiligheidsdiensten. “Het is onze taak de aard van de boodschap te beoordelen. Een directe aanpak in de vorm van een onaangekondigd bezoek bij de targets is een krachtig signaal met een dito effect.”

Lees maandag meer over de incidenten in de nasleep van de aanval op Charlie Hebdo in Gazet van Antwerpen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio