Kunstwerk Arne Quinze wordt afgebroken

Print

Het houten constructie The Passenger, die kunstenaar Arne Quinze maakte voor Bergen 2015, wordt volledig afgebroken. Dat hebben de stad en de kunstenaar samen beslist. De beslissing wordt later deze namiddag officieel toegelicht.

The Passenger wordt in Bergen ‘de micado’ genoemd, omdat het een bouwsel is van balken en latten. Op 24 december was er al alarm, toen een overhangend deel van het werk begon af te buigen. Als reden werd toen een gespleten steunbalk aangehaald. De herstellingen ten spijt was er de voorbije dagen opnieuw onrust rond het werk. Gisteren besliste de Bergense burgemeester Elio Di Rupo (PS) na een spoedberaad ter plaatse de omgeving volledig af te zetten uit veiligheidsoverwegingen. Er waren opnieuw tal van meldingen van gekraak in het werk. De brandwerk stutte met vorkliften de dragende palen van het werk.

Uit vrees voor de hevige wind zijn Arne Quinze en zijn team gisteravond meteen begonnen aan een inspectie en versterkingswerken. Rond middernacht werd beslist dat één derde van het werk zou ontmanteld worden en volledig heropgebouwd. Vandaag is beslist dat het werk helemaal afgebroken zal worden. Dave Bruel, medewerker van Arne Quinze: ‘We hebben vastgesteld dat de schade van 24 december zich verder heeft uitgebreid. De doorzakking van de constructie heeft zich verspreid naar andere delen van het werk.’

Nu in het nieuws