© BHul

Tekenaar Charlie Hebdo: ‘Wij kotsen op al die mensen die nu ineens zeggen dat ze onze vrienden zijn’

De Nederlandse tekenaar van Charlie Hebdo, Willem, is zaterdag in een interview met De Volkskrant uitgevaren tegen “alle mensen die nu ineens zeggen dat ze onze vrienden zijn”.

Sinds de dodelijke aanslag van islamistische terroristen op de Parijse redactie van Charlie Hebdo krijgt het blad steunbetuigingen uit onverwachte hoek. “We hebben veel nieuwe vrienden gekregen: de paus, koningin Elizabeth, Poetin. Daar moet ik om lachen”, stelde Willem in De Volkskrant.

De 73-jarige Willem, echte naam Bernard Willem Holtrop, is niet te spreken over de steun van populist Geert Wilders. “We kotsen op al die mensen die nu ineens zeggen dat ze onze vrienden zijn.”

De Nederlandse tekenaar, die al jaren in Frankrijk werkt, haalt ook uit naar de leidster van het extreemrechtse Front National, Marine Le Pen, die “het fantastisch vindt dat islamisten hier in het rond gaan schieten”.

‘Je ne suis pas Charlie’

De vader van Le Pen en stichter van het FN, Jean-Marie, liet zaterdag een ander geluid horen. “Het spijt me, ik ben Charlie niet”, zo zette hij zich in een videoboodschap af tegen de slogan waarmee mensen hun solidariteit willen betonen met het weekblad. Le Pen is naar eigen zeggen geraakt door de dood van twaalf Franse landgenoten, maar voelt zich niet geroepen om Charlie Hebdo te verdedigen. Hij herinnerde eraan dat het blad nog campagne had gevoerd voor de ontbinding van het FN.

Vastgoed

Jobs in de regio