© Photo News

© AFP

© REUTERS

© reuters

1/5

Wat is er afgelopen nacht nog gebeurd?

In Frankrijk is de grote klopjacht naar de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs afgelopen nacht verder gezet. Intussen is een derde verdachte opgepakt. Wat is er woensdagavond en afgelopen nacht allemaal gebeurd? We zetten het even op een rijtje.

- Woensdagavond zijn speciale eenheden van de politie een operatie begonnen in Reims in het noorden van Frankijk. Daarbij werden verschillende appartementen doorzocht. De derde verdachte van de aanslag, de 18-jarige Hamyd Mourad, zou in Reims wonen.

- Hamyd Mourad wordt ervan verdacht chauffeur te zijn geweest voor de twee schutters tijdens de aanslag.

- Bij die huiszoekingen werd de jongeman zelf niet opgepakt, maar intussen zit Hamyd Mourad wel in de cel. De jongen heeft zichzelf in Charleville-Mézières, niet ver van de grens met ons land, aangegeven bij de politie nadat hij op sociale media zijn naam zag verschijnen als een van de verdachten van de aanslag in Parijs.

- De jongeman zou de politie gezegd hebben dat hij niets te maken heeft met de terreurdaad. Klasgenoten van Hamyd Mourad zouden bevestigd hebben dat hij op het moment van de aanslag bij hen in de klas zat.

- Ook in Straatsburg en Parijs deed de politie invallen. De huiszoekingen zouden vooral bedoeld zijn geweest om bewijsmateriaal te verzamelen.

- De Franse premier Manuel Valls bevestigde donderdagochtend op de Franse radio RTL dat er bij die invallen verschillende mensen zijn opgepakt.

- De twee hoofdverdachten zijn de broers Chérif (32) en Said Kouachi (34). Ze wonen in Noord-Parijs. De twee dertigers zijn Fransen van Algerijnse origine. Van een van de twee zouden identiteitsgegevens zijn achtergebleven in een van de auto’s die gebruikt werden bij de aanslag.

- De politie verspreidde daarop woensdagavond nog foto’s van de twee, met een oproep voor getuigen. Ze waarschuwen de bevolking daarbij wel dat de twee verdachten gevaarlijk en gewapend zijn.

- Chérif en Saíd zijn dus nog altijd voortvluchtig. De klopjacht naar de twee werd afgelopen nacht verder gezet.

- Intussen blijkt dat Chérif Kouachi geen onbekende is bij het gerecht. Hij werd in 2008 veroordeeld voor 3 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het rekruteren van jonge moslimstrijders om te strijden in Irak en Syrië.

- Het is nog niet duidelijk of de broers zelf ook naar Syrië zijn vertrokken om er te gaan vechten.

- President François Hollande heeft donderdag intussen uitgeroepen tot dag van nationale rouw. In Frankrijk zullen de vlaggen gedurende drie dagen halfstok hangen.

- Woensdagavond en afgelopen nacht werden op verschillende plaatsen in Frankrijk wakes en manifestaties gehouden. Er kwamen naar schatting meer dan 100.000 mensen op straat.

- In andere steden over heel de wereld, zoals in Berlijn, Londen, Brussel, Caïro, Washington,...kwamen eveneens mensen op straat.

- Ook Frans overzees gebied, zoals in Frans Polynesië Nieuw-Caledonië, werden er wakes en manifestaties gehouden.

- Op sociale media bleven mensen dingen posten over de aanslag. Op Twitter werd de hashtag #jesuischarlie honderdduizenden keren gebruikt.

- Ambassades van Frankrijk en Denemarken worden in ons land extra bewaakt.

- In Frankrijk zelf is er verhoogde waakzaamheid. Over heel het land zijn meer dan 10.000 agenten op de been om bepaalde gebouwen extra te bewaken, om huiszoekingen te verrichten en om op zoek te gaan naar de verdachten.

- Donderdagochtend vond er in het zuiden van Parijs een schietpartij plaats. Daarbij zouden twee agenten gewond geraakt zijn, waarvan er één in kritieke toestand is. Het is nog onduidelijk of er een link is met de schietpartij bij Charlie Hebdo.

Nu in het nieuws