Feestjaar rond 50 jaar Turkse migratie afgesloten in het MAS

Print

Foto: Joris Herregods

Antwerpen -

In het Museum aan de Stroom (MAS) op het Antwerpse Eilandje heeft Fedactio - een koepel van 56 Belgisch-Turkse verenigingen - woensdagavond ‘50 jaar in België’ afgesloten, een feestjaar rond de Turkse migratie naar ons land. Het voorbije jaar vonden over het hele land tientallen activiteiten zoals tentoonstellingen en talentwedstrijden plaats, al dan niet in samenwerking met de Marokkaanse gemeenschap die eveneens 50 jaar migratie herdacht.

Hoewel het woensdag vooral een feestelijk gebeuren moest worden, kon geen van de sprekers om de aanslag op de redactie van het magazine Charlie Hebdo in Parijs heen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vroeg en kreeg dan ook vooraf een minuut stilte voor de slachtoffers. Francken stelde vervolgens dat hij migratie als een positief verhaal wil zien en benadrukte het economische belang van de Turkse arbeidsmigratie die vanaf 1964 door ons land werd georganiseerd.

De secretaris-generaal van Fedactio, Ozkan Yilmaz, betreurde eveneens dat er opnieuw met geweld gereageerd is op omstreden cartoons. “En dat terwijl wij vorig jaar in het kader van ‘50 jaar in België’ nog een karikaturenwedstrijd hebben georganiseerd om te laten zien dat cartoons ook tot samenhorigheid kunnen leiden”, zei hij.

Het herdenkingsjaar omvatte onder meer een gezamenlijke expo rond Turkse en Marokkaanse migratie in verschillende steden, de productie van verschillende documentaires, thematische wandelingen, een comedyshow van het multiculturele BX Stand-Up en teken- en talentwedstrijden. Ook het MAS zelf nam deel en bracht zowel het verhaal van de Turkse en Marokkaanse migratie als de expo ‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’, over de verschillen maar vooral gelijkenissen tussen de wereldgodsdiensten christendom, islam en jodendom.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio