De Wever: “Het leger inzetten als het nodig is”

Foto: Dirk Kerstens

De Wever: “Het leger inzetten als het nodig is”

Print

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft nogmaals gepleit voor het inzetten van het leger in het geval van ernstige terreurdreiging.

“We zitten in Europa met duizenden extremisten die getraind zijn en over wapens kunnen beschikken. Velen van hen hebben in Syrië gevochten en zijn een tikkende tijdbom”, zegt de Antwerpse burgemeester.

“We kunnen het moslimextremisme niet blijven minimaliseren. Wat er in Parijs is gebeurd, tart elke verbeelding en bedreigt het samenleven tussen de verschillende culturen in Europa”, aldus nog De Wever.

De Antwerpse burgemeester vindt dat het niet bij woorden moet blijven. “Bij een verhoogd risico op aanslagen moeten we het leger inzetten. Militairen beschikken over de kennis en ervaring om in dergelijke situaties te opereren.”

“Vrees voor nieuwe aanslagen”

“Kort voor Kerstmis zat ik samen met de verschillende gemeenschappen in Antwerpen. De conclusie van het gesprek was niet of er aanslagen zullen plaatsvinden. Wel waar en wanneer. Woensdag was het in Parijs en we moeten er rekening mee houden dat er nog meer aanslagen zullen volgen.”

Volgens De Wever is het tijd om een lijn te trekken. “Tot hier en niet verder. De vrijheid van meningsuiting en de scheiding van kerk en staat zijn in Europa onaantastbaar. Althans dat denken we. Maar dit soort van extremisme is als een sluipend gif dat onze waarden aantast.”

Verder wil de burgemeester dat terugkerende Syriëstrijders nauw en onafgebroken worden gevolgd. “Parijs en eerdere aanslagen tonen aan dat we geen keuze meer hebben.”

.

Nu in het nieuws