© EdA

Vanderweyen komt als enige ongeschonden uit Belgische rampdag in Africa Eco Race

De achtste etappe in de Africa Eco Race is uitgedraaid op een ramp voor de Belgen. Enkel bij de moto’s kon Gilles Vanderweyen de eer hoog houden voor ons land.

Woensdag stond een lus van 358 kilometer rond Agouzi op het programma, maar Jacky Loomans kwam niet in actie. Hij nam de optie om pas donderdag opnieuw te starten en hiervoor een tijdsstraf van 14 uur te incasseren. Deelnemers die de etappe voordien pas later in het bivak terugkeerden of met te grote mechanische problemen sukkelden, konden gebruik maken van deze regel. Loomans nam de beslissing omdat hij niet kon rekenen op bijstand van de assistentietrucks. Zo tuimelde de Limburger, na de vijfde etappe nog leider, uit de top 15 en moet hij een kruis maken over een goed eindklassement. Ook voor Erwin Imschoot (Toyota) was het geen goede dag. Hij ging wel van start, maar moest na 100 kilometer de strijd staken.

De dagzege ging naar de Fransman Jean-Antoine Sabatier (Buggy One). Een kwartier na hem reed zijn land- en ploeggenoot Mathieu Serradori binnen. In het algemeen klassement is het net andersom. Daar heeft Serradori een kwartier voorsprong op Sabatier.

Bij de moto’s mocht de Oostenrijker Robert Theuretzbacher (KTM) juichen. Amper twee minuutjes later bolde zijn Noorse ploeggenoot en leider in het klassement Pal-Anders Ullevalseter over de finish. Gilles Vanderweyen finishte als vierde en staat in de stand op de derde plaats.

Meer sportnieuws