In ons land voorlopig geen verhoogd dreigingsniveau

Print

Op dit moment zijn er volgens het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) geen elementen om het huidige dreigingsniveau te verhogen en de bijhorende staat van paraatheid op te krikken. Dat zegt de woordvoerder van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Aanleiding is de aanslag op de redactie van het satirische weekblad ‘Charlie Hebdo’, waarbij 12 mensen om het leven kwamen. Het toezicht op specifieke instellingen wordt wel verhoogd.

Het OCAD volgt de situatie in Frankrijk op de voet op, mogelijk wordt het niveau op een later moment alsnog opgetrokken. Er is sowieso een voortdurende waakzaamheid voor mogelijke terreuraanslagen.

Premier Charles Michel (MR) riep wel het college van inlichting en veiligheid bijeen. Daar werd beslist om het toezicht met betrekking tot een reeks specifieke instellingen en belangen te verhogen.

“Het dreigingsniveau in België wordt gehandhaafd. Momenteel wordt de dreiging door het OCAD ingeschat op niveau 2 op een schaal van 4 en geldt niveau 3 op 4 voor enkele bijzondere belangen. Waakzaamheid blijft geboden”, laat de premier weten in een persbericht.

Michel heeft in naam van de Belgische regering zijn oprechte medeleven betuigd aan de president van de Franse republiek François Hollande, aan de families van de slachtoffers en aan het Franse volk.

.

Nu in het nieuws