Barcelona houdt vervroegde voorzittersverkiezingen

Josep Maria Bartomeu Foto: EPA

Barcelona houdt vervroegde voorzittersverkiezingen

Print

Josep Maria Bartomeu, voorzitter van de Spaanse topclub FC Barcelona, heeft aangekondigd dat de geplande verkiezingen van 2016 vervroegd zullen worden. ‘Een nieuw bewind moet de crisis bezweren’, verklaarde de preses woensdag.

‘We hebben besloten om de verkiezingen uit te schrijven aan het einde van het seizoen. Niet dus in 2016 zoals eerst gepland. De belangrijkste reden is om de spanning binnen de club te verminderen’, zo verklaarde Bartomeu.

De 51-jarige Spanjaard nam een jaar geleden de voorzittersstoel over van de opgestapte Sandro Rosell, die in opspraak was geraakt vanwege gesjoemel met de transfer van de Braziliaanse ster Neymar. Bartomeu zou deze functie normaal gezien uitoefenen tot 30 juni 2016, maar door druk van buitenaf worden er vervroegd nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

De huidige bestuursploeg van FC Barcelona is sinds enkele extra-sportieve schandalen in een fel verzwakte positie geraakt. Zo zijn de socio’s van de Catalaanse club woedend omtrent het door de FIFA opgelegde transferverbod voor Barcelona dit jaar. Als gevolg daarvan ontsloegen de Catalanen hun technisch directeur Andoni Zubizarreta, die verantwoordelijk werd geacht voor deze straf. Dezelfde dag nog stapte Carles Puyol, boegbeeld van Barcelona en op dat moment de rechterhand van Zubizaretta, zelf op bij de club.

Ook sportief loopt het niet echt lekker voor de Catalanen. Zo krijgt het team de laatste tijd fel kritiek op het geleverde spel. Coach Luis Enrique, die in de laatste partij (1-0 verlies tegen Real Sociedad) sterspelers Lionel Messi en Neymar op de bank liet starten, is hierbij ook kop van jut.

Meer sportnieuws