© *

Laatste cartoon van Charlie Hebdo-directeur ‘voorspelde’ aanslag

In de laatste editie van Charlie Hebdo waar Stéphane ‘Charb’ Charbonnier aan meegewerkt heeft, stond een opvallende cartoon van de hand van de directeur. ‘Charb’ was een van de twaalf mensen die woensdagmiddag door terroristen doodgeschoten werden.

Stéphane Charbonnier, ‘Charb’ voor de vrienden, was als hoofdredacteur en later directeur het gezicht van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Woensdagmiddag kwam hij samen met negen collega’s en twee agenten om het leven toen drie terroristen de redactie van zijn weekblad tijdens de redactievergadering betraden.

Net op de dag van de aanslag een opvallende cartoon van de hand van de directeur in het magazine. Daarop is een terrorist te zien die reageert op de vaststelling dat er nog geen aanslag in Frankrijk geweest is. ‘Wacht maar, we hebben nog tot eind januari om onze wensen over te maken’, zegt de wat knullig uitziende terrorist.

Het maakt het eens zo triest dat Charb, die al jarenlang bedreigd werd en daarom ook voortdurend politiebegeleiding kreeg, net nu om het leven werd gebracht.

Nu in het nieuws