Duizenden Parijzenaars brengen hulde, ook in Brussel grote bijeenkomst

Print
In Parijs zijn woensdagavond zeker 15.000 mensen op straat gekomen om hulde te brengen aan de slachtoffers van de aanslag op de redactielokalen van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft de politie tegenover de Franse krant Le Figaro gezegd. In Brussel kwamen honderden mensen bijeen.

In de late namiddag begonnen mensen toe te stromen op de Place de la République, niet ver van de kantoren van Charlie Hebdo waar vanochtend bij een aanslag zeker twaalf mensen het leven lieten. Ondertussen staat het bekende plein vol met mensen die, in stilte, hun medeleven willen tonen.

Er wordt ook driftig gediscussieerd over de gebeurtenissen van vandaag. Veel mensen hebben papieren of borden bij met een steunboodschap aan Charlie Hebdo. 'Zij die geen bord bij zich hebben, neem uw pen en steek die in de lucht, het was hun wapen', riep een oudere vrouw de menigte op. Velen volgden haar voorbeeld. Collega-journalisten tonen hun perskaart, studenten journalistiek hebben een spandoek gemaakt.

Eerder werd een man die zich kenbaar maakte als een aanhanger van Front National volgens een journalist van Le Monde ter plaatse omsingeld door een groep van een twintigtal mensen. De politie ontzette de man om geweld te voorkomen.

Vanaf 19 uur was er op de Place de la République een bijeenkomst gepland voor de slachtoffers. Ook in andere Franse steden kwamen de mensen massaal op straat om hun steun te betuigen. In Lyon troepten minstens 10.000 mensen samen, in Rennes zouden er tussen de 13.000 en 15.000 manifestanten zijn. Ook in Toulouse zou de kaap van de 10.000 betogers gerond worden.

Brussel

Ook op verschillende plaatsen in het buitenland vinden vanavond en morgen verschillende wakes plaats. Honderden mensen kwamen in Brussel samen. Aan het Luxemburgplein verzamelden een duizendtal mensen zich voor een wake en aan het Franse consulaat werden twaalf kaarsen aangestoken, ter ere van de twaalf dodelijke slachtoffers van de aanval. De ongeveer tweehonderd manifestanten droegen zwarte affiches met het opschrift 'Je suis Charlie'.

"De vrijheid van meningsuiting ligt aan de basis van de democratie. Men heeft het recht om alles te bekritiseren, ook religies", zo zegt Cécilia Gondard van het Frans consulaat, die mee het initiatief heeft genomen voor de wake. "De mobilisatie van burgers overal in Frankrijk toont aan dat velen bereid zijn om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen."

Na de actie aan het Franse consulaat werd nog een wake georganiseerd aan het Europees parlement waarnok tussen de achthonderd en duizend mensen aanwezig waren.

.

Nu in het nieuws