© PN

Meer dan 3.000 jongeren voldoen niet aan voorwaarden voor inschakeluitkering

De RVA schat dat er in 2015 zo’n 3.140 min-21-jarigen niet zullen voldoen aan de diplomavoorwaarden voor het verkrijgen van een inschakelingsuitkering die vanaf 1 september van kracht worden. Op kruissnelheid zou de maatregel betrekking hebben op 8.800 jongeren, zei minister van Werk Kris Peeters woensdag in de bevoegde Kamercommissie.

jva

Peeters werd in de commissie aan de tand gevoeld door Evita Willaert (Groen), Georges Gilkinet (Ecolo) en Marco Van Hees (PVDA). Vanaf 1 september wordt de inschakelingsuitkering voor min-21-jarigen gekoppeld aan diplomavereisten (eenM diploma ASO, TSO, BSO, BuSO of alternerend leren). Dit gebeurt om de jongeren duidelijk te maken dat een diploma of getuigschrift belangrijk is voor de kansen op de arbeidsmarkt, aldus de minister.

Peeters haalde schattingen van de RVA aan over het aantal mensen die door de aanpassingen van de voorwaarden hun inschakelingspremie dreigen te verliezen. Dit jaar zouden 3.140 jongeren niet aan de diplomavereisten voldoen die op 1 september van kracht worden. Op kruissnelheid zouden 8.800 jongeren uit de boot vallen. Maar, zo benadrukte Kris Peeters, indien deze jongeren nog werkloos zijn als ze 21 jaar oud worden, hebben ze opnieuw recht op een inschakelingsuitkering.

De minister wees er ook nog op dat voor mensen met medische, mentale, psychische of psychiatrische problemen (de MMPP’s) een uitstel van twee maanden (tot eind februari) geldt om de gewestelijke diensten voor arbeidsbemiddeling zoals VDAB de tijd te geven om een begeleidingstraject te organiseren.

De RVA schat dat in januari 16.900 mensen hun inschakelingsuitkering zullen verliezen door de verstrengde voorwaarden zoals een beperking van de uitkering tot 36 maanden. Dat zal ook gevolgen hebben voor de OCMW’s, waar de mensen die hun inschakelingsuitkering verloren hebben kunnen aankloppen. Aangezien zij een deel van het leefloon moeten ophoesten, zal de regering eventueel voor bijkomende compensaties zorgen, zei Kris Peeters nog.