Voortaan ploegen geschorst bij meerdere dopinggevallen

Foto: BELGA

Voortaan ploegen geschorst bij meerdere dopinggevallen

Print

De Internationale Wielrenunie UCI gaat ploegen schorsen waarvan meer dan één renner zich schuldig maakt aan een overtreding van het antidopingreglement. Die uitsluiting bij twee zaken zal 15 tot 45 dagen duren. Als er een derde overtreding volgt, kan de schorsing oplopen tot een jaar. Daarmee speelt de UCI in op de strengere regelgeving van het Wereldantidopingagentschap WADA, die sinds 1 januari van kracht is. Dat maakte de UCI woensdag bekend.

Ook neemt de wielerbond daarmee de maatregel over die de MPCC-ploegen (Mouvement pour un cyclisme crédible), die zich inzetten voor een geloofwaardige wielersport, onderling al in een lichtere vorm hadden ingevoerd. Daardoor werden eerder al Neri Sottoli en Astana geschorst.

De UCI kondigde verder aan meer in te zetten op onaangekondigde controles. Daarmee concentreert de bond zich op de toprenners die deel uitmaken van een testingpool. De nationale antidopinginstanties houden zich met de renners van het niveau daaronder bezig.

De termijn voor hercontroles wordt uitgebreid van acht naar tien jaar. Samenwerking met een persoon die de dopingregels heeft overtreden en daarvoor geschorst is, kan voortaan ook leiden tot een straf.

In overeenstemming met de nieuwe Code van het WADA kan de UCI renners die voor het eerst worden betrapt op doping nu voor vier jaar schorsen, in plaats van twee jaar. Het gaat zowel om gebruik, pogingen tot gebruik en bezit van verboden middelen.

Meer sportnieuws