© clint

Extra beveiliging voor redactie van website clint.be

Het bedrijf Think Media in Melsele, waar o.a. de tijdschriften P-Magazine, clint.be, Ché en Menzo huizen, kreeg kort na de aanslag in Parijs extra-politiebewaking. ‘'Plots stonden hier twee agenten van de havenpolitie’, zegt Jeroen Denaeghel, hoofdredacteur van P-Magazine. ‘Ze zeiden dat ze gestuurd waren door de cel anti-terrorisme’. Naar verluidt zou de bewaking gelden voor de ploeg van de website clint.be

Waarom Think Media een verhoogd risico zou lopen, kreeg ook de hoofdredacteur niet te horen. ‘Ze vroegen ons op te letten als drie, vier mensen tegelijk uit een auto zouden stappen en ook uit te kijken voor mensen met een getaande huidskleur.’

Omstreeks 16 uur waren de agenten weer weg. ‘Maar ze zeiden dat ze de komende dagen en weken meer zouden patrouilleren.’ Bij Think Media werden geen journalisten naar huis gestuurd. ‘We werken gewoon door en houden hier straks nog een receptie’, aldus Denaeghel.

Het federale crisiscentrum ontkent echter dat er een beschermingsmaatregel gevraagd is voor de redactie van P-Magazine. 'Er is geen verhoogde staat van paraatheid, er zijn geen concrete indicaties om het huidige dreigingsniveau op te krikken', luidt het. De vergadering van het college van inlichting en veiligheid, die omstreeks 15 uur begon en daarnet afliep, heeft daar geen verandering in gebracht.

Naar verluidt zou er wél extra bewaking zijn gevraagd voor de (kleine) ploeg van de website clint.be, die ook deel uitmaakt van Think Media - de mediagroep waartoe P-Magazine behoort - en in hetzelfde gebouw resideert.

El País

Ook elders in Europa wordt de waakzaamheid aan mediabedrijven opgedreven. In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn de lokalen van de persgroep Prisa, die onder andere de kwaliteitskrant El Pais uitgeeft, ontruimd.

Ongeveer drie uur na de bloedige aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs is een man opgedaagd met een pakket dat als verdacht gold en dat kabels bevatte. De politie heeft het gebouw, waar meer dan 300 mensen aan het werk waren, meteen ontruimd, aldus woordvoerder Pedro Zuazua van El Pais.

Jyllands-Posten

In de Deense hoofdstad Kopenhagen en de stad Viby werd de veiligheid opgevoerd bij de Deense krant Jyllands-Posten die in 2005 cartoons van de profeet Mohammed heeft afgedrukt en wat tot - soms gewelddadig - protest in de moslimwereld heeft geleid, zo blijkt uit een interne memo die door de krant Berlingske is uitgebracht.

Jyllands-Posten liet zijn medewerkers weten dat de veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt in Kopenhagen en de stad Viby (waar zich de zetel van de krant bevindt). Maar hoe dit gebeurt, is niet gezegd. De directie van de krant zegt de situatie in Parijs ‘van nabij te volgen’.

Nu in het nieuws