© AFP

Net vandaag brengt Charlie Hebdo themanummer over schrijver die Frankrijk aan islam onderwerpt

Charlie Hebdo had zijn meest recente nummer volledig gewijd aan 'Soumission', het nieuwste, zesde boek van Michel Houellebecq. De controversiële Franse auteur schetst erin een beeld van zijn land dat in de nabije toekomst door een islamitische president wordt geleid. Of het toeval is of niet, is nog niet duidelijk, maar feit is dat zowel het themanummer van het satirische weekblad als het boek van Houellebecq net vandaag zijn uitgekomen.

Annelies Roose

'Soumission' speelt zich af in 2022, het jaar waarin de Fransen helemaal worden onderworpen aan de wil van de nieuwe islamitische president. Die kondigt de sharia af, en Frankrijk wordt volledig geislamiseerd. De werkloosheid daalt ook, omdat de vrouwen thuis moeten blijven, en de economie bloeit enorm op.

Wat de precieze link met de aanslag woensdagochtend in Parijs is, is momenteel niet duidelijk, maar feit is wel dat die gebeurde precies op de dag dat 'Soumission' uitkwam, en dat Charlie Hebdo ter gelegenheid daarvan een volledig themanummer aan Houellebecq had gewijd. Op de cover staat een spotprent van de auteur, met daarbij de tekst: 'De voorspellingen van de wijze Houellebecq: in 2015 verlies ik mijn tanden... en in november doe ik mee met de ramadan!' (zie foto)

Naar eigen zeggen is het helemaal niet de bedoeling om met zijn nieuwste boek te provoceren, zo verklaarde de 56-jarige auteur in het literatuurtijdschrift The Paris Review. Het enige wat hij wil, is het verhaal over een 'mogelijke ontwikkeling' vertellen.

Toch wordt 'Soumission' door velen net wél als een provocatie gezien. Houllebecq staat immers bekend om zijn kritiek op de islam. Hij noemde de godsdienst in 2001 'de stomste religie', en werd daarna aangeklaagd door onder meer moslimorganisaties. In 2002 werd hij wel vrijgesproken, van belediging van de islam, maar het is ook niet het eerste boek dat Houellebecq aan de islam wijdt. In 'Platform' (2001) plegen moslimterroristen een aanslag.

Op de Nederlandstalige vertaling van 'Soumission' is het overigens nog even wachten, vermoedelijk tot mei.