Charlie Hebdo al jaren geviseerd door grappen over moslims

Foto: AFP

Charlie Hebdo al jaren geviseerd door grappen over moslims

Print
Het satirische weekblad Charlie Hebdo is al jaren controversieel. Het werd al vaker bedreigd door moslimextremisten, nadat het verschillende spotprenten over de profeet Mohammed publiceerde.

In 2006 neemt Charlie Hebdo de omstreden cartoons over van de Deense krant Jyllands Posten. Die hadden wereldwijd tot een storm van protest geleid in de islamitische wereld. Moslimorganisaties trokken, tevergeefs, naar de rechter om Charlie Hebdo tegen te houden. President Chirac noemde het ‘provocaties’ door het weekblad.

In 2011 maakt het blad een themanummer ‘Charia Hebdo’. Nog voor het verschijnt wordt met molotovcocktails brand gesticht op de redactie.

In 2012 brengt het blad een nieuwe reeks cartoons uit, als reactie op de controverse rond de Amerikaanse film ‘Innocence of Muslims’. Een man wordt gearresteerd omdat hij op een jihadistische website had opgeroepen om de hoofdredacteur te onthoofden. Er volgt ook een reeks manifestaties in Frankrijk en het buitenland. Frankrijk laat ambassades, scholen en andere gebouwen in twintig moslimlanden sluiten uit vrees voor represailles.

Begin 2013 veroordeelde de Iraanse regering de publicatie van een stripverhaal over het leven van de profeet Mohammed.

.

Nu in het nieuws