© REUTERS

‘Prijskaartje opvolger F-16 loopt in miljarden en mening parlement wordt niet gevraagd’

De federale oppositie vreest dat het parlement volledig buiten de keuze voor een opvolger van de Belgische F-16’s gehouden zal worden. 'Zelfs in deze eerste vrijblijvende fase van marktverkenning krijgen we al geen inzage', hekelde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt woensdag. Nochtans loopt het prijskaartje van de vervanging in de miljarden.

kidr

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) en kolonel Harold Van Pee herhaalden woensdag in de Kamer de timing voor de vervanging. In 2023 moeten de eerste verouderde F-16’s uit roulatie, dus midden 2018 moet de knoop definitief doorgehakt. Om dat te halen, is halfweg 2016 een aanbesteding nodig. Maar daarvoor is het sowieso wachten op meer duidelijkheid over de richting die Vandput in zijn strategisch plan uit wil met het leger, klonk het.

Sp.a’er Dirk Van der Maelen vreest echter voor 'achterkamerpolitiek' waarbij de legertop al lang gekozen heeft voor de dure Amerikaanse F-35 en de politiek nu 'stapsgewijs in een fuik lokt waaruit we niet meer terug kunnen'. De socialist vermoedt dat ook de eerste informatieve vragenlijst aan vijf potentiële constructeurs - die woensdag in de Kamer werd voorgesteld - al op maat van de F-35 geschreven werd.

Vandeput sprak dat opnieuw met klem tegen. 'Er is op vandaag nog niet meer gebeurd dan een verkennend marktonderzoek. Er zijn nog geen bedragen opgegeven of op enige manier keuzes gemaakt. Defensie heeft zelfs nog geen enkel bindend document ontvangen', aldus de minister. 'We zitten nu nog maar in een voorbereidende fase, niets meer dan dat.'

De oppositie pikt echter niet dat ze zelfs dat voorbereidende werk niet onder ogen krijgt, ook al onderstreepte kolonel Van Pee de 'strikte geheimhouding' gevraagd door de leveranciers. 'Hoe gaan we het parlement in godsnaam betrekken als we zelfs in deze eerste fase geen recht hebben op inzage', sneerde De Vriendt, die hamerde op transparantie in een miljardendossier als dit. 'Minstens een deel van de antwoorden van de producenten kan perfect publiek gemaakt worden', vindt hij.

Nu in het nieuws