© Photo News

‘Supporters van het openbaar vervoer’ betogen tegen besparingen De Lijn

De vakbonden en een aantal andere organisaties gaan donderdag manifesteren voor het kabinet van minister van Mobiliteit Ben Weyts in Brussel. Ze willen daarmee protesteren tegen de opgelegde besparingen bij De Lijn. ‘Die zorgen ervoor dat het recht op mobiliteit niet langer gegarandeerd is’, aldus de betogers.

jva

De Lijn besliste recentelijk, door opgelegde besparingen, te schrappen in de laagbezette lijnen in de vroege en late uren. ‘In bepaalde landelijke gebieden en voor bepaalde groepen uit de samenleving treedt er opnieuw vervoersarmoede op’, zegt Rita Coeck, algemeen secretaris van ACOD woensdag in een mededeling.

‘Daarom hebben we samen met enkele gelijkgezinde organisaties een initiatief opgestart om de Vlaams regering te overtuigen in te zetten op meer en beter openbaar vervoer in Vlaanderen. Dat is in het belang van de toekomstige mobiliteit én levenskwaliteit van alle burgers.’

De manifestanten willen dat de minister de opgelegde besparingen opschort tot er een maatschappelijk debat over de kwestie is gevoerd. Om hun eisen kracht bij te zetten organiseren ze donderdag een manifestatie aan het kantoor van minister Weyts op het Martelaarsplein in Brussel. De ‘supporters van het openbaar vervoer’ verzamelen vanaf 12 uur aan het kabinet en zullen om 13 uur door de minister ontvangen worden om hun eisen uit de doeken te doen.

De deelnemende organisaties zijn: TreinTramBus, de Vlaamse Ouderenraad, Okra, ABVV senioren, Hart boven hard, Netwerk Duurzame Mobiliteit, Welzijnszorg, De Verenigde Verenigingen, de Vlaamse jeugdraad, Beweging.net, ABVV, ACOD, BTB, ACLVB, ACV en ACV Openbare diensten.

Nu in het nieuws