'Zwaarbewapende schutters Charlie Hebdo gelokaliseerd in Noord-Frankrijk'

Print
De twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs zouden gelokaliseerd zijn in Villers-Cotterêt, in het noorden van Frankrijk. Dat melden verschillende Franse media. Ze zouden herkend zijn geweest door een uitbater van een tankstation. Volgens de getuige zijn de twee broers nog steeds zwaarbewapend met Kalasjnikovs en granaatwerpers.

Intussen zijn er al verschillende arrestaties gebeurd in het onderzoek naar de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls gezegd: 'Er zijn mensen opgespoord, er zijn er verschillende opgepakt en een aantal onder hen zijn ook aangehouden.' Valls weigerde meer details te geven. Volgens Le Monde gaat het om zeven personen, onder wie ook familieleden van de twee daders, die geïdentificeerd werden als Said Kouachi en Cherif Kouachi, twee broers van 34 en 32 jaar.

Alibi voor derde verdachte?

Daarnaast is er nog een derde verdachte. Mourad Hamyd, de jongste van de drie mannen die de Franse politie zoekt, was zich gisterenavond nog bij de politie komen aangeven. Het is echter nog niet duidelijk of deze man betrokken was bij de feiten.

'Mourad Hamyd uit Reims, die geen vast adres heeft, is zich woensdagavond rond 23 uur komen aangeven in een politiecommissariaat in Charleville-Mézières', zegt het persagentschap AFP dat verwijst naar politiebronnen. Volgens AFP had de jongeman, die de schoonbroer is van dader Cherif Kouachi, gezien dat zijn naam op sociale media circuleerde. Een medeleerling zou bevestigen dat Hamyd Mourad op school zat op het moment van de feiten. Speurders zouden het verhaal als geloofwaardig beschouwen, meldt iTélé. 

In Reims werden woensdagavond nog verschillende huiszoekingen gehouden. Ook elders in Frankrijk, onder meer in Straatsburg en verschillende stadjes in de omgeving van Parijs, waren er huiszoekingen. 

Over heel Frankrijk zijn meer dan 10.000 agenten op de been voor huiszoekingen, voor de klopjacht op de twee verdachten en om bepaalde gebouwen extra te bewaken. 

Opsporingsbericht

Voor die twee broers heeft de politie woensdagavond nog een officieel opsporingsbericht verspreid.  

Chérif en Said Kouachi zijn Fransen van Noord-Afrikaanse origine die wonen in Parijs. Ze zouden de voorbije zomer zijn teruggekeerd uit Syrië. Een van hen zou een crimineel verleden hebben, weet het Franse weekblad Le Point. Hij zou in 2002 zijn veroordeeld in het kader van de ontbinding van de Irakese tak van het zogeheten '19de arrondissement' van Parijs. Hij zou toen hebben verklaard dat hij 'voordien een delinquent was, maar dat hij na zijn bekering tot de islam vol van zonden was, dat hij er zelfs geen rekening meer mee hield dat hij kon sterven'. De man was in 2005 opgepakt, toen hij op het punt stond naar de Syrische hoofdstad Damascus te vertrekken. 

'De profeet is gewroken'

De Parijse procureur François Molins bevestigde woensdagavond dat bij de aanslag twaalf doden vielen, onder wie twee agenten en directeur Stéphane Charbonnie, en dat de daders 'de profeet is gewroken' en 'Allah is groot' hebben geroepen.

'De aanslag werd gepleegd door een groep van ten minste twee personen', verklaarde hij. 'Een Citroën is voor het gebouw van Charlie Hebdo gestopt en twee personen zijn uitgestapt met aanvalswapens in de hand. Bij het onthaal hebben ze één persoon gedood, waarna ze naar de redactie van de krant zijn gegaan. In totaal hebben ze tien mensen gedood, onder wie acht journalisten, een politieman en een bezoeker. De daders riepen 'Allah Akbar' en bevestigden dat ze kwamen om de profeet te wreken.'

Toen ze het gebouw verlieten, kwamen de daders volgens de procureur oog in oog te staan met een politiepatrouille. 'Daarop losten ze een salvo, zonder gewonden. Ook een tweede salvo maakte geen slachtoffers. Bij een derde salvo werd een politieagent die op de grond lag, koelbloedig neergeschoten.'

'Onderzoek gaat voort'

Volgens een getuige zijn de drie daders in hun vlucht in botsing gekomen met een ander voertuig, waarna ze hun wagen achterlieten aan de rue de Meaux. Daarop hebben ze een Renault Clio gestolen en zijn ze opnieuw gevlucht. Ze vielen bij Charlie Hebdo binnen omstreeks 11.30 uur. Volgens de Britse zender ITV vond daar toen net een redactievergadering plaats. Vermoedelijk maakten de mannen gebruik van kalasjnikovs.

De Franse president François Hollande en eerste minister Manuel Valls hebben de plaats van de schietpartij woensdagmiddag bezocht. Voor journalisten sprak de president van een uitzonderlijke wreedheid tegen het magazine en de vrijheid van meningsuiting. 'Frankrijk is vandaag in shock, door een terroristische aanslag, dat lijdt geen twijfel.' Ook de Amerikaanse president en andere internationale leiders veroordelen de aanslag.

Hollande heeft Vigipirate, het Franse plan tegen terroristische aanslagen, naar het hoogste niveau verhoogd in Ile-de-France, het departement waartoe Parijs behoort. Daardoor wordt het aantal militairen en politie-agenten in en rond de hoofdstad verhoogd. Na het crisisberaad van de Franse regering zei de minister van Binnenlandse Zaken dat ook op andere plaatsen veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Nu in het nieuws