Iran beschuldigt ‘enkele islamitische landen’ ervan ISIS te steunen

Foto: Reuters

Iran beschuldigt ‘enkele islamitische landen’ ervan ISIS te steunen

Print

De Iraanse president Hassan Rohani heeft enkele islamitische landen ervan beschuldigd de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) te steunen.

'In naam van de islam onthoofden enkele criminelen mensen en vernietigen ze kerken... en enkele islamitische landen ondersteunen deze terroristen ook nog met geld en wapens', zei hij woensdag. Hij noemde evenwel geen enkele staat bij naam. Teheran had echter meermaals Saoedi-Arabië, Qatar en Turkije beschuldigd de rebellen en ook ISIS-leden in Syrië te steunen.

Volgens Rohani moeten alle islamitische landen weten dat het bij IS om een gemeenschappelijke bedreiging gaat. 'Het is eender of het gevaar nu in (de Noord-Syrische stad) Aleppo bestaat of in (de Saoedische hoofdstad) Riyad', zei hij aan de Iraanse zender Irinn.

Hij riep tegelijk de islamitische landen op de verschillende takken van de islam - soennieten, sjiieten en wahabieten - te erkennen als deel van een gemeenzame religie. Vanwege de crisis in Syrië, waar Iran het regime van president Bachar al-Assad steunt, ligt Teheran in conflict met Saoedi-Arabië, die aan de kant van de rebellen staat.

.

Nu in het nieuws