© Shutterstock

Dit zijn de beste (en slechtste) diëten ter wereld

Het DASH-dieet - rijk aan groenten, volle granen en vetarme zuivelproducten - is voor het vijfde jaar op rij uitgeroepen tot het beste dieet ter wereld. Daarmee overtreft het Weight Watchers en het mediterrane dieet. Dat staat in het jaarlijkse dieetrapport van US News & World, het op twee na grootste nieuwsmagazine van de Verenigde Staten.

vwh

Het is het vijfde jaar dat U.S. News & World Report een panel van 24 medische specialisten diëten laat beoordelen op efficiëntie en gezondheid. En voor de vijfde keer op rij komt het DASH dieet, dat werd opgesteld door het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) als beste uit de bus. Het U.S News and World Report prijst het DASH-dieet omwille van de voedingswaarde, evenwichtigheid en veiligheid. Daarnaast is dit eetprogramma geschikt voor diabetici en hartpatiënten.

In dezelfde categorie, waarin diëten in hun totaliteit worden geëvalueerd, staat het TLC-dieet op de tweede plaats. Dit focust op een lager cholesterolgebruik. Punten tellen bij de Weight Watchers en het mediterrane dieet zijn volgens het panel het makkelijkst te volgen.

‘Een extern team van experts evalueert al vijf jaar verschillende diëten. Die specialisten zeggen dat DASH een gezond en gebalanceerd dieet is dat je taille versmald en een positieve invloed heeft op je bloeddruk’, zegt Angela Haupt, gezondheidsredactrice bij US News & World Report.

Focus op gewichtsverlies

In de categorie waarin gewichtsverlies centraal staat, staan de Weight Watchers op de eerste plaats in de ranglijst. Volgens de experts is dit een van de beste methodes voor wie alleen wat kilo’s wil verliezen. Het Amerikaanse bedrijf Health Management Resources (HMR) zou dan weer het tweede beste dieetprogramma aanbieden. Dit produceert shakes, voorverpakte maaltijden of een combinatie van de twee waarmee je onder begeleiding van een dokter kan vermageren.

Wie wil afvallen kiest beter niet voor voor het Paleo-dieet dat focust op het eten van vlees, vis en groenten. Ook het Dukan-dieet dat in vier fasen verloopt, zou geen goede keuze zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond