© ss

Dit jaar zal één seconde langer duren dan 2014

2015 zal één seconde langer duren dan 2014. Die extra seconde komt erbij op 30 juni.

De extra seconde is een gevolg van de rotatie van de aarde. Door versnellingen en vertragingen op die rotatie, zijn atoomklokken die gebruikt worden eigenlijk accurater dan de rotatie van de aarde zelf. Elke dag draait de aarde twee duizendsten van een seconde trager dan de 24 uur die in een dag zitten. Wanneer het verschil te groot wordt, beslist de International Earth Rotation and Reference Systems Service om dat verschil weer recht te trekken en de tragere rotatie van de aarde te compenseren door een bepaalde dag van het jaar wat langer te laten duren.

‘Schrikkelseconde’

30 juni 2015 zal 86.401 seconden tellen, in plaats van 86.400. Die aanpassing wordt met argusogen bekeken. Er wordt namelijk gevreesd dat die ‘schrikkelseconde,’ zoals de extra seconde soms ook wel wordt genoemd, navigatiesystemen en computers in de war zal kunnen brengen. In 2012, toen de gecoördineerde wereldtijd ook moest worden aangepast, zorgde de ‘schrikkelseconde’ er namelijk dat verschillende websites, zoals Linkedin of Reddit, en browsers, zoals Mozilla, problemen ondervonden. Google zal er vermoedelijk geen last van ondervinden. De internetgigant heeft in zijn internettoepassingen een systeem ingebouwd dat ervoor zorgt dat er de weken voorafgaand aan een ‘schrikkelseconde’ telkens milliseconden worden toegevoegd aan de systeemklok.

25 sprongetjes

De ‘schrikkelseconde’ werd ingevoerd in 1972. Sindsdien zijn er in totaal 25 sprongetjes in de tijd gemaakt. De laatste jaren worden ‘schrikkelseconden’ zeldzamer. Tussen 1972 en 1979 kwam er bijvoorbeeld ieder jaar zo’n seconde bij, maar sinds 1999 zijn er nog maar 4 geweest. Dat komt omdat de aarde de laatste 15 jaar weer wat sneller lijkt te draaien.

Nu in het nieuws