© BELGA

© BELGA

1 / 2

Proces-Jonathan Jacob in mei: “Ik wens niemand gevangenisstraf toe”

De correctionele rechtbank van Antwerpen trekt twee dagen uit om de zaak over de dood van Jonathan Jacob (26) te behandelen. De zittingen gaan door op 21 en 28 mei. “We hebben nu een datum om naar uit te kijken en ik hoop dat de waarheid naar boven zal komen”, zegt vader Jan Jacob.

JOBE, InKe, Belga

Jonathan Jacob stierf op 6 januari 2010 in een politiecel in Mortsel nadat het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de lokale politie van Antwerpen erbij werd geroepen om hem in bedwang te houden.

Elf beklaagden zullen op het proces terecht staan: acht politiemensen van het BBT, de commissaris van de politiezone Minos die hen optrommelde en een directeur en een psychiater van het centrum Broeders Alexianen in Boechout.

De politiemensen worden vervolgd, omdat ze zonder wettige reden opzettelijke slagen en verwondingen hadden toegebracht met ongewild de dood tot gevolg. Volgens de advocaat van de BBT’ers kan er nog discussie gevoerd worden over de doodsoorzaak. Hij liet ook al verstaan dat hij zinnens is om getuigen op te roepen. Het zal aan de rechtbank zijn om te beslissen of die ook effectief gehoord zullen worden. De directeur en psychiater moeten zich verantwoorden voor schuldig verzuim.

“Gewetensvolle politiemensen”

De advocaat van de BBT’ers liet al verstaan dat hij de vrijspraak zal pleiten. “Mijn cliënten zijn correcte en gewetensvolle politiemensen en voor hen is dit ook een drama. Ze worden als een bende beesten afgeschilderd die iemand voor hun plezier hebben doodgeklopt en dat betwist ik ten zeerste, met alle respect voor het verdriet van de familie Jacob”, zegt meester Jan De Man.

“Mijn cliënten kregen een instructie en voerden die uit. Ze hebben al honderd van dergelijke interventies gedaan, zonder dat er ooit iets is fout gelopen en geloof me: zij liggen daar ook van wakker. Het is niet omdat je een politie-uniform draagt, dat je geen geweten hebt.”

De advocaat vraagt zich wel af of zijn cliënten nog wel een eerlijk proces kunnen krijgen. “Bepaalde onderdelen die behoren tot het geheim van het onderzoek zijn openbaar gemaakt met de bedoeling om de rechtsgang in een bepaalde richting te sturen. De druk op dit proces is bovendien enorm.”

Waarheid

Op de agendazitting waren woensdag geen van de beklaagden in persoon aanwezig, alleen de burgerlijke partijen. “We hebben nu een datum om naar uit te kijken en ik hoop dat de waarheid naar boven zal komen. Een gevangenisstraf wens ik niemand toe. Ik wil alleen dat er conclusies getrokken worden, zodat dit nooit meer hoeft te gebeuren”, zegt Jan Jacob.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio