© AP

Extreemlinkse groep eist aanslag op politiekantoor in Istanboel op

Een Turkse extreemlinkse groep heeft woensdag de aanslag tegen de politie in een toeristische wijk van Istanboel opgeëist. Daarbij kwam naast de vrouwelijke dader dinsdag ook een agent om het leven.

rdc

In een persbericht zei de verboden extreemlinkse verzetsbeweging DHKP-C dat de dader, Sultan Kalsen, zich ‘opofferde’ om de regerende islamitisch-conservatieve partij ‘rekenschap te vragen’. Van de AKP zijn vier ex-ministers, beschuldigd van actieve corruptie, maandag niet doorverwezen naar een rechtbank door een parlementaire commissie.

De beweging stelde de aanval ook voor als een antwoord op de dood van de jonge manifestant Berkin Elvan, die aan het hoofd was geraakt door traangasgranaten die de politie afvuurde tijdens de betoging tegen het regime in de zomer van 2013. De tiener overleed na een lange coma en werd het symbool van de opstand tegen het regime van toenmalig eerste minister Recep Tayyip Erdogan, nu president.

De DHKP-C zit onder meer achter een aanslag tegen de ambassade van de Verenigde Staten in Ankara in 2013, waarbij een Turkse veiligheidsagent om het leven kwam. De beweging staat in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst.

MEER OVER Turkije

Nu in het nieuws