OPCW: ‘Vrijwel zeker chloorbommen ingezet in Syrië’

Verlaten Syrische straten. Foto: REUTERS

OPCW: ‘Vrijwel zeker chloorbommen ingezet in Syrië’

Print

Uit een rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) blijkt met nog meer waarschijnlijkheid dat het Syrische regime in zijn strijd tegen de oppositie chemische bommen met chloorgas ingezet heeft

Het 117 pagina’s tellende rapport van de waakhond heeft het over ‘herhaalde aanvallen op de eigen burgers met gifgas’. Dat stelde de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power dinsdag. Ooggetuigen hebben het in het rapport over helikopters die chemische vaten dumpten. Bij een bezoek aan het dorp, hadden onderzoekers een zeer sterke chloorlucht waargenomen.

De VS twijfelt er niet aan dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de bombardementen. ‘Alleen het Syrische regime gebruikt helikopters.’ De Syrische ambassadeur Bashar Ja’afari weigerde commentaar.

 

 

De aanvallen vonden vooral plaats in april en mei van vorig jaar. Volgens de onderzoekers zijn bij de aanvallen op de drie dorpen 13 mensen omgekomen en tussen de 350 en 500 mensen gewond geraakt.

Na een vergadering met de VN-Veiligheidsraad verklaarde de Hoge Vertegenwoordiger voor Ontwapening Angela Kane dat ze hoopte alle Syrische faciliteiten om wapens te produceren, tegen juni 2015 te ontmantelen.

.

Nu in het nieuws