Kempenaar beklimt Kilimanjaro in blote bast en korte broek

Print

De Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof dompelt Chris Van den Vonder onder in een bad ijswater Foto: GVA

Hulshout -

Chris Van den Vonder uit Hulshout beklimt op 13 januari samen met een twintigtal andere avonturiers Afrika’s hoogste berg Kilimanjaro. Op zich niet zo ongewoon, zij het dat deze durfals de 5895 meter in 36 uur én in blote bast en korte broek willen ronden.

“Het is een kwestie van heel diep in- en uitademen en je adem leren vasthouden”, vertelt de 53-jarige Chris Van den Vonder Het moeilijkste daarbij is te leren om je hoofd helemaal leeg te maken en letterlijk aan niets te denken. Maar zo leer je na een tijdje alle facetten in je ­lichaam zelf aan te voelen. Die ademhalingstechnieken toe­passen tijdens lange wandeltochten in ontbloot bovenlichaam, daar heb ik de voorbije vier maanden intensief op getraind.”

Extra energie

Met zaligmakend effect, aldus de kandidaat-bergbeklimmer. “Ik wandel zonder problemen vier uur aan een stuk in korte broek en bloot bovenlijf bij -4° Celsius. Ja, je voelt de koude wel, maar je hébt het niet koud. Een ander mens zou de dag nadien ziek in bed steken, maar ik niet. Integendeel, het is ongelooflijk hoeveel energie ik tegenwoordig heb.”

“Schrik? Nee, Wim Hof heeft zelf al aangetoond dat het mogelijk is met je gecontroleerde adem­haling ook in het ijle genoeg zuurstof in je lichaam kan halen. ­Alleen niet in zo’n korte tijd. Maar we zijn goed voorbereid. We ­weten dat ons lijf bloedrood gaat zien van de kou. Wanneer het een blauwe kleur krijgt, moeten we even stoppen om dat met ademhalingsoefeningen te corrigeren. Als het paars kleurt, kunnen die zelfs niet meer helpen.”

Lees woensdag het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen - Editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio