© BERT DE DEKEN

Sloop dreigt voor veertig caravans

Als het van het parket afhangt, dan moeten op het domein Fauwater in Kasterlee 45 caravans worden gesloopt. De uitbater riskeert ook 220.628 euro te moeten betalen. “Als ik dat geld moet ophoesten, dan betekent dat het einde van het Fauwater”, zegt de eigenaar.

Er pakken zich opnieuw donkere wolken samen boven het hotel en chaletpark Fauwater aan de Lichtaartsebaan in Kasterlee. Barnhy Van Loon (50), die de camping in 1987 overnam van zijn vader, zat gisteren in de beklaagdenbank van de correctionele rechtbank van Turnhout.

Hij werd beticht van inbreuken op de stedenbouwkundige wetgeving. Tijdens een controle in september 2012 had de politie immers vastgesteld dat er op het domein 45 stacaravans stonden die zonder bouwvergunning waren geplaatst. De chalets, die allen werden bewoond door Oost-Europese arbeiders, waren aangesloten op de riolering en voorzien van elektriciteit en gas.

“Het advies van de Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid is duidelijk. Of de constructies al dan niet verplaatsbaar zijn, doet niet terzake”, zei meester Thomas Meireleire namens het Vlaamse Gewest. “Het feit dat de stacaravans op een vaste plaats staan, houdt in dat er een bouwvergunning nodig is. Het gaat om een flagrant bouwmisdrijf.”

De chalets zijn allemaal tussen 2001 en 2013 neergepoot. “Wij eisen dan ook de afbraak van de 45 illegale constructies”, zei aanklager Sara Boogers. “Breekt de eigenaar de chalets niet op eigen houtje af, dan eisen wij een dwangsom van 50 euro per dag dat hij in overtreding is.”

Het vonnis valt op 3 februari.

Lees het volledige verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - Editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio