Opletten als je uitwijkt voor een dier

Een auto is gisterochtend rond kwart over zeven over de kop geslagen op de Weg naar Zutendaal in Opgrimbie. Bestuurders die crashen omdat ze uitwijken voor een everzwijn of een ander wild dier moeten zelf opdraaien voor de schade, tenzij ze een volledige omnium hebben. Een volledige omnium dekt trouwens alle materiële schade aan de auto.

Wanneer het tot een aanrijding met wild komt, zal ook de kleine omnium de schade vergoeden. “Ook wanneer het aangereden dier nog kon weglopen, kan een expert nog nagaan of er een botsing was. Dit kan aan de hand van de aard van de schade en zelfs via haartjes van het dier op de wagen”, zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen Assuralia.

Bestuurders met een klassieke autoverzekering, zonder omnium, zullen alle schade zelf moeten betalen. Wild behoort niemand toe waardoor de schade ook niet verhaald kan worden bij anderen.

Voor de verzorging van de opgelopen verwondingen bij een crash met wild kan de bestuurder aanspraak maken op zijn hospitalisatieverzekering of op de arbeidsongevallenverzekering van de werkgever als het ongeval tijdens de werkuren gebeurde of op weg van of naar het werk. In de andere gevallen valt ook het lichamelijk letsel ten koste van het slachtoffer.

Nu in het nieuws