© REUTERS

Marghem houdt lippen stijf op elkaar over kostprijs openhouden Doel 1 en 2

De kerncentrales van Doel 1 en 2 blijven tien jaar langer open, zo besliste de regering-Michel. Maar het moeilijkste, de vragen hoeveel dit kost en wie dit gaat betalen, moet nog komen. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wil alvast geen woord over de onderhandelingen kwijt, zo bleek dinsdag in de Kamer. ‘Het gaat om honderden miljoenen’, is het enige wat ze loste.

De federale regering besloot eind vorig jaar de levensduur van de twee kernreactoren te verlengen in het kader van de bevoorradingszekerheid. Maar daarvoor zijn een reeks investeringen nodig. GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, is bereid die uit te voeren, zij het ‘enkel op voorwaarde dat ze dan rendabel zijn’.

De oppositie vreest echter een peperdure rekening, en ondervroeg Marghem hier dinsdagmiddag over in de Kamercommissie Energie. De regering voert opnieuw een monopolie in voor Electrabel, en daarvan zal het bedrijf handig gebruikmaken om de kostprijs op te drijven, klinkt de kritiek onder meer.

Marghem, die momenteel over de kwestie aan het onderhandelen is met Electrabel, toont zich echter niet verbaasd over de voorwaarden die Electrabel stelt. ‘Een bedrijf verwacht nu eenmaal een zeker rendement van zijn investeringen’, klonk het. Over de verwachte kostprijs of de kalender van de onderhandeling loste ze echter geen woord. Het enige wat ze kwijt wilde, is dat het om ‘honderden miljoenen’ gaat.

Nu in het nieuws