Proefproject rond meer en betere avondzorg aan huis

‘t Punt en Verpleging aan Huis onderschrijven hun gezamenlijk project ‘Zorg op elk moment’. Foto: sps

Proefproject rond meer en betere avondzorg aan huis

Print
Sint-Niklaas -

Vzw Verpleging aan Huis en OCMW-dienst 't Punt starten samen een proefproject rond avondzorg én een spreekuur. Bedoeling is zo meer tijd te kunnen maken voor patiënten.

De thuiszorgsector staat onder druk om nieuwe initiatieven te ontwikkelen die een antwoord bieden op de toename aan kwetsbare ouderen die langer thuis wonen, de steeds hogere levensverwachting en de stijgende behoefte aan gespecialiseerde zorg. De OCMW-dienst gezinszorg van 't Punt en vzw Verpleging aan Huis, een groepering van zelfstandig verpleegkundigen, starten daarom het ‘Zorg op elk moment’-project (Zoem). Bedoeling is bepaalde basiszorgtaken over te hevelen naar zorgkundigen van 't Punt zodat patiënten meer tijd en aandacht krijgen en de thuisverpleegkundigen van Verpleging aan Huis iets meer ademruimte krijgen in hun overvolle avondrondes.

‘Eindresultaat is een betere scheiding tussen de taken van zorg- en verpleegkundigen. Het Zoem-project geeft zorgkundigen de mogelijkheid om taken uit te voeren waarvoor ze effectief zijn opgeleid, zoals mensen in bed leggen of een voetbad geven’, schetsen Hugo Baert van Verpleging aan Huis en Katelijne Vanderkerken van 't Punt.

‘We maakten een selectie van een aantal patiënten bij wie de zorg kan gedelegeerd worden aan een zorgkundige van het OCMW. Meteen zagen we effect: de verpleegkundigen hebben een avonddienst die makkelijker kan worden afgewerkt en de patiënten varen er beter bij omdat de zorgkundigen echt de tijd kunnen nemen voor een babbeltje. Zulke proefprojecten zijn belangrijk om zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden.’

Verpleging aan Huis startte ondertussen ook met een wekelijks spreekuur in 't Punt in de Lamstraat. Iedereen kan er elke maandagnamiddag tussen 13 en 15 uur kosteloos terecht voor gezondheidsinformatie. info@vzwverplegingaanhuis.be

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio