Dossier Ford Genk

© BELGA

Outplacement gestart voor duizenden Ford-werknemers

Op diverse locaties in Limburg is maandag van start gegaan met de outplacementbegeleiding van duizenden werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven. Afhankelijk van hun leeftijd krijgen ze 30 tot 60 uren begeleiding om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

De zowat 4.500 werknemers die voor outplacement in aanmerking komen, worden op diverse locaties in de provincie Limburg ontvangen in groepjes van 10 personen. Dat gebeurt in kantoren van de aangestelde outplacementbureaus, die ook externe locaties huren om de opvang van de ex-Fordwerknemers aan te kunnen.

Maandag zijn de eerste mensen op gesprek geweest. Dinsdag en woensdag volgen de anderen. De eerste ontmoeting dient vooral om een aantal afspraken te maken en elkaars verwachtingspatroon af te stemmen. Vervolgens wordt er een individuele begeleiding opgestart.

Voor werknemers die jonger zijn dan 45 jaar duurt het outplacement 30 uur, te verdelen over de komende 3 maanden. Werknemers die ouder zijn dan 45 krijgen 60 uur begeleiding, gespreid over 6 maanden.

Na de sluiting van de fabriekspoorten eind vorig jaar, is de oproeping om zich te melden voor de zoektocht naar nieuw werk, erg confronterend voor de meeste Ford-werknemers. Hoewel het procedureverloop hen al tijdens eerdere bijeenkomsten was uitgelegd, blijkt uit een rondvraag bij enkele outplacementbureaus, dat de meeste werknemers nog bezig zijn met het verwerken van de bedrijfssluiting en nog niet de energie hebben gevonden om met volle overtuiging op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Sollicitatietrainingen, opleidingsvoorstellen en inloopstages zullen zich nu echter aandienen.