Thalys en Eurostar zwaar verstoord door ijzel

Foto: IMAGEGLOBE

Thalys en Eurostar zwaar verstoord door ijzel

Print

De hogesnelheidstreinen van Brussel richting Rijsel (voornamelijk Thalys en Eurostar) hebben maandagochtend zware hinder ondervonden door ijzelvorming op de bovenleiding tussen de stations Brussel-Zuid en Halle. De problemen zijn intussen opgelost.

De hogesnelheidssporen waren gedurende een tweetal uur onderbroken, zo meldt infrastructuurbeheerder Infrabel. Rond 10 uur waren beide sporen opnieuw in gebruik, meldt Frédéric Petit, de woordvoerder van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Reizigers moeten wel nog rekening houden met gevolgsvertragingen. 'Tegen de vroege middag' zouden die verdwenen moeten zijn.

Door de ijzelvorming waren er problemen met het contact tussen de stroomafnemers op het dak van de treinen en de bovenleiding, legt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit uit. Daardoor waren beide hogesnelheidslijnen vanuit Brussel richting Franse grens een tijdlang geblokkeerd.

De Thalys-treinen ondervonden de grootste hinder. 

De woordvoerder benadrukt dat bij ijzelvorming een speciale trein steeds de bovenleidingen ontijzelt vóór de doorkomst van de eerste trein van de dag. Maar vermoedelijk ontstond er tussen die ontijzelingsrit en de eerste treinrit opnieuw ijzel op de bovenleiding. 'We gaan vandaag nog samenzitten met de operatoren om te bekijken wat we nog meer kunnen doen', aldus Petit.

Het binnenlandse treinverkeer verliep maandagochtend op sommige plaatsen wel met wat vertragingen, 'maar er waren geen fundamentele problemen'.

Nu in het nieuws