© Bert Hulselmans

Ingrijpende heraanleg Noorderleien en Operaplein begint in voorjaar

De voorbereidende werken zijn zo goed als klaar zodat de heraanleg van de Noorderleien en de aanleg van het Operaplein in april kan beginnen. Eind 2018 moet de klus geklaard zijn.

GVR

De voorbereidende nutswerken op en rond de Frankrijklei, die al enkele maanden aan de gang zijn, worden in het voorjaar afgerond. Op de Rooseveltplaats, aan de kant van het Atheneum, worden in januari nog enkele leidingen getrokken en op de De Keyserlei worden tussen de Quellinstraat en de Frankrijklei enkele leidingen aangesloten. Hinder voor het autoverkeer is er niet en voor voetgangers is er een doorgang. Autoverkeer zal vanaf 26 januari voor veertien dagen onmogelijk zijn in de Van Cuyckstraat als de nutsmaatschappijen daar kabels door de leidingen zullen trekken.

Tramhelling

In april dan start de heraanleg van de Noorderleien. Op de Frankrijklei, tussen de Stoopstraat en de De Keyserlei, wordt begonnen met de aanleg van de trambedding en het uitgraven van een open tramhelling naar het premetrostation Opera.

Tegelijk worden op het Eilandje tramsporen gelegd in de Londenstraat en de Amsterdamstraat en worden de Rijnkaai-Zuid en de keerlus aan de Bataviastraat aangelegd. Ook in de Kempenstraat en op Asiadok-Oostkaai worden tramsporen gelegd. Op de Noorderlaanbrug worden de bovenleiding voor de trams geplaatst.

Ten slotte starten ook de heraanleg van de Noorderlaan tussen de Santiagostraat en de Ekersesteenweg en de aanleg van park and ride Havana in april.

In het najaar dan beginnen de wegenwerken aan de Noorderlaan en wordt de Londenbrug vervangen.

Al deze werken moeten klaar zijn tegen midden volgend jaar. Dat betekent dat vanop het Eilandje naar het stadscentrum getramd kan worden via Rijnkaai-Zuid en dat de tram op de Zuiderleien dan verbonden zal zijn met de premetro naar Deurne en Wommelgem.

Tramlijn 8

Van de park and ride in Wommelgem zal overigens vanaf midden april de nieuwe sneltramlijn 8 door de Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan en de Carnotstraat naar premetrostation Astrid rijden.

Krijgsbaan

Heel het jaar nog zal gewerkt worden aan de ondertunneling van de Krijgsbaan aan de luchthaven van Deurne. Als alles volgens plan verloopt, zal dat werk half december klaar zijn.

Bredabaan

Merksem zal opgelucht ademhalen als eind augustus de heraanleg van de Bredabaan, die in 2013 begon, klaar zal zijn.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio