© rr

Experts: “Zonnebanken zijn kankermachines”

Australië verbiedt de zonnebank en hoopt zo de strijd tegen huidkanker te winnen. Ook in België zouden we strenger moeten zijn, zeggen experts. “Er is geen twijfel meer mogelijk: zonnebanken zijn kankermachines.”

KAATJE DE CONINCK

“Een verbod op zonnebanken is een goede zaak”, zegt dermatoloog Thomas Maselis, voorzitter van Euromelanoma België. “Huidkanker is een van de snelst toenemende kankers in Europa. Eén op de zes mensen krijgt er ooit mee te maken. Dat is natuurlijk niet enkel de schuld van de zonnebanken, maar ze stellen je wel bloot aan een overdosis uvA-straling.” Die straling lijkt onschadelijk omdat je er bijna niet door verbrandt, maar de stralen zijn wel kankerverwekkend. Ze verhogen bij intensieve blootstelling de kans op melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker.

“We schatten dat zonnebankgebruik hier elk jaar 143 extra gevallen van melanoom oplevert”, zegt Brigitte Boonen, experte Uvpreventie bij de Stichting tegen Kanker. “De explosie van huidkanker is hier enorm. In tien jaar verdubbelde het aantal nieuwe huidkankergevallen, en uit de recentste cijfers blijkt geen verbetering.”

Elk jaar komen er in ons land 5 procent meer melanomen bij, en 10 procent meer andere huidkankers, wat het aantal nieuwe huidkankerdiagnoses brengt op 23.000 per jaar. “De stijging is het sterkst bij vrouwen onder de veertig. Dat verontrust ons, want het is die categorie die meest van de zonnebanken gebruikmaakt”, zegt Boonen.

Lees vrijdag meer in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER