© EPA

Netanyahu waarschuwt Strafhof voor lidmaatschap Palestijnen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het Internationaal Strafhof opgeroepen om het lidmaatschap van de Palestijnen bij het Hof in Den Haag af te wijzen. ‘Het verzoek van de Palestijnen om lid te worden van het Hof is schijnheilig’, zei Nethanjahu donderdag.

(kld)

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woensdag het Statuut van Rome ondertekend. Abbas probeert zo Palestina aangesloten te krijgen bij het Internationaal Strafhof (ICC).

Als dat lukt, zouden de Palestijnen Israëlische verantwoordelijken kunnen vervolgen voor ‘oorlogsmisdaden’ die de Israëliërs volgens hen onder andere pleegden in de Gazastrook, waar de voorbije zes jaar drie oorlogen plaatsvonden.

‘Geen staat’

Daar is Israël helemaal niet mee opgezet. ‘De Palestijnse Autoriteit is geen staat’, stelde Israëls premier. ‘Het is een entiteit die een bondgenootschap met een terreurorganisatie heeft gesloten, met name met Hamas, die verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden.’

Netanyahu was er woensdag al als de kippen bij om de Palestijnen te waarschuwen voor het lidmaatschap. Volgens hem kan het Internationaal Strafhof ook hen viseren. Netanyahu verwees daarbij toen ook al naar het akkoord dat Abbas sloot met Hamas, de organisatie die hij bestempelde als ‘een terroristische organisatie die, zoals Islamitische Staat, oorlogsmisdaden pleegt’.

Oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijke instantie die zich bezighoudt met de vervolging van individuen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Het Strafhof kan alleen zaken behandelen als het land waar het misdrijf is gepleegd, of het land waaruit de dader afkomstig is, aangesloten is. Daarom proberen de Palestijnen nu toegang te krijgen tot de organisatie.

Het Internationaal Strafhof is gevestigd in Den Haag.

MEER OVER Benjamin Netanyahu