© Dirk Kerstens

Rebel Koen Calliauw overleden

Zaterdag is het dode lichaam van Koen Calliauw gevonden in zijn appartement. De doodsoorzaak is nog onbekend. Rebel Calliauw (72) oogstte vooral bekendheid als oprichter van het Daklozen Actie Komité.

Lex Moolenaar

Koen Calliauw was een eeuwige rebel. “Het conflict is de motor van de vooruitgang”, luidde zijn motto. En hij noemde zichzelf “een beroepsactivist”.

In de jaren zestig behoorde hij tot de kring rond de zangers Ferre Grignard en Wannes Van de Velde, met wie hij in opstand kwam tegen de afbraak van het historisch erfgoed in de stad.

“Onhandelbaar element”

In 1994 richtte hij het Daklozen Actie Komité op. De beweging kraakte eerst een pand in de Pachtstraat in het Sint-Andrieskwartier, kreeg vervolgens van de stad een gebouw in de Steenbergstraat in bruikleen en huisde vanaf 2008 ook nog in het dominicanenklooster in de Kievitwijk. Maar Cal¬liauw kon het nooit vinden met het establishment. “Op school noemden ze mij al een onhandelbaar element”, zei hij. Calliauw ging ook in de politiek. Eerst bij de Beweging voor Sociale Vernieuwing van Patsy Sörensen.

Calliauw was in de voorbije decennia voortdurend aanwezig in Antwerpen. Hij steunde bewegingen zoals het Animal Liberation Front, Trek Uw Plant voor de legalisering van cannabis, Occupy en Basta! voor de emancipatie van illegalen. Zelf leidde hij een zwervend bestaan en leefde hij naar eigen zeggen van een invaliditeitsuitkering, omdat hij manisch-depressief was.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Stad.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio