Wat verandert er op 1 januari in onze regio?

Print

Vanaf 1 januari zijn de Antwerpse containerparken niet meer gratis. Foto: GVA

Op 1 januari 2015 verandert er heel wat in de provincie Antwerpen dat invloed heeft op de inwoners.Wij lijsten de belangrijkste veranderingen op.

Antwerpen

In de stad Antwerpen worden vanaf 1 januari 2015 de containerparken betalend. Tot nu toe waren ze in heel Antwerpen gratis. Ook in Antwerpen moet iedereen die nu een nachtwinkel, shishabar, videotheek, seksshop of andere ‘imagoverlagende’ zaak heeft, jaarlijks een taks van 1500 euro betalen. Dat bedrag loopt op tot 6000 euro bij het starten van een nieuwe zaak.

 

Mechelen

In Mechelen fusioneren twee korpsen tot politiezone Mechelen-Willebroek. Daarmee wordt het de vierde grootste van Vlaanderen, na Antwerpen, Gent en Brugge. De grootste toeristische trekpleister van de stad, de Sint-Romboutstoren, komt ook in andere handen. Het bouwwerk zal nu worden uitgebaat door de stedelijke VVV, wat onder meer tot gevolg zal hebben dat hij ook op woensdag open is voor publiek.

 

Mol

In Mol moeten ouders vanaf januari online een plekje reserveren in de buitenschoolse kinderopvang. Als ouders een plekje reserveren en niet komen opdagen, betalen ze een annulatievergoeding. Dat laat schepen voor Buitenschoolse Kinderopvang Kathleen Deckx (sp.a) weten.

 

Herentals

In Herentals wordt gestart met de ophaling van gebruikte injectienaalden op het recyclagepark. Die opvallende maatregel komt er volgens de stad op vraag van bewoners die om medische redenen injectienaalden moeten gebruiken. “De maatregel is dus niet specifiek gericht op drugsverslaafden”, klinkt het bij het stadsbestuur.

 

Klein-Brabant

In de Klein-Brabantse gemeentes Puurs, Bornem en Sint-Amands wordt een gelijkvormig tarief ingevoerd voor bewoners die de openbare weg willen innemen, bijvoorbeeld om een stelling te bouwen of voor een verhuiscontainer. Aanvragen daartoe moeten nu gebeuren via de politie. In Puurs zal vanaf januari de gemeentebelasting ook beginnen te dalen. Op drie jaar tijd zakt die met 40 euro.

 

Heist-op-den-Berg

De kleinere filialen van de bibliotheken in Heist-op-den-Berg zullen sluiten en de bibliotheekbus wordt ingevoerd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio