© GVA

2014: een jaar vol protesten in Antwerpen

2014 leek wel het jaar waarin de immer brave Vlaming eindelijk de moed bijeenraapte en zijn tanden liet zien. Het leek wel of er een heel jaar lang werd geprotesteerd en actie werd gevoerd. Ook in Antwerpen stonden tal van groeperingen op hun strepen om hun ongenoegen te uiten of hun eisen kracht bij te zetten. Een overzicht in tien opmerkelijke protestacties in de regio.

JoRo

1. Actiegroep Ringland wil dak op de Ring

De Oosterweelsoap kende in 2014 weer enkele beklijvende afleveringen. In februari bevestigde de Vlaamse regering haar keuze voor het BAM-tracé om de verkeersproblematiek rond de stad op te lossen. Dat was niet naar de zin van de reeds bestaande actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos. Dit jaar kwam er nog een derde speler op de voorgrond: Ringland. Deze groepering, bestaande uit experten en architecten, kwam met een doorgedacht plan op de proppen om de Ring over de gehele lengte te overkappen en het doorgaand en plaatselijk verkeer van elkaar te scheiden. Een derde Scheldekruising zou daarmee niet meer noodzakelijk zijn. Het voorstel kreeg al snel een zeer groot draagvlak onder de Antwerpenaren. Dat mondde in de lente uit in een indrukwekkende protestactie waarbij vanuit verschillende districten een optocht werd gehouden richting Park Spoor Noord, waar tienduizenden fietsers en wandelaars bijeenkwamen. Bij die ene actie bleef het niet. Later deed Ringland een tour langs alle Antwerpse districten, organiseerde het een Ringlandfestival bovenop de Craeybeckxtunnel en zamelde het meer dan 100.000 euro in voor een studie rond de overkapping. De geest is duidelijk uit de fles en het laatste is nog lang niet gezegd over Ringland en zijn voorstellen.

2. Stakende arbeiders Agfa-Gevaert krijgen steun van Slongs en Halve Neuro

Heel 2014 stond bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert in Mortsel in het teken van een sociaal conflict tussen bedrijfsleiding en werknemers. De arbeiders waren niet te spreken over de voorwaarden binnen de opeenvolgende voorstellen van de directie en een sociaal bemiddelaar. De arbeiders kregen een duwtje in de rug van de Antwerpse hiphopartiesten Halve Neuro en Slongs Dievanongs. Sociaal bewogen Slongs sprak de arbeiders moed in vanop het dak van een bestelwagen en samen met haar collegarapper ‘Den Halve’ nam ze het nummer Nog ni te laat op waarin ze de vloer aanvegen met ‘de verzonne crisis’ en de ‘elitaire spellekens en corrupte chitchat’ (zie video onder). Tijdens de grote vakbondsstakingen tegen de regeringsbesparingen stond Slongs opnieuw op de barricaden en bezocht ze verschillende vakbondspiketten.

3. Poetsvrouw haalt slag thuis met eenmansactie

Om een protestactie te houden die resultaat oplevert moet je niet noodzakelijk met een grote groep zijn. Dat bewees de genaamde Godelieve Vos uit Westerlo. De poetsvrouw van gemeenschapsschool De Beeltjens was het beu om te moeten werken met een bijtend schoonmaakmiddel dat volgens Godelieve giftige dampen verspreidde. De 55-jarige vrouw kaartte het probleem aan maar voelde zich niet gehoord. Daarop besliste ze om het over een drastischere boeg te gooien. Godelieve zette zich op een klapstoel voor de schoolpoort en kreeg van de vakbonden vlaggen en paraplu’s toegestopt om haar eenmansactie kleur te geven. Met resultaat want na haar actie vond in de school een crisisberaad plaats, waarop beslist werd om het product niet meer te gebruiken.

4. Foorkramers laten spierballen zien aan het stadsbestuur

Met foorkramers valt niet te sollen. Dat mocht het Antwerpse stadsbestuur het afgelopen jaar ondervinden. Nadat de rechter beslist had dat de Sinksenfoor niet langer plaats mag vinden op de Gedempte Zuiderdokken moest uitgekeken worden naar een andere locatie. De foorkramers wilden van geen wijken weten en na veel tegenpruttelen konden ze zich wel vinden in de Scheldekaaien als nieuwe locatie voor de populaire kermis. Intussen had het stadsbestuur al beslist dat zou uitgeweken worden naar Spoor Oost in Borgerhout, buiten het stadscentrum. Een no-go voor de foorkramers die een duidelijk signaal afleverden. Met vrachtwagens zetten ze op een dag in het voorjaar de Antwerpse Singel af, wat tot een enorme verkeerschaos leidde. Het kwam ook tot zware clashes tussen de heetgeblakerde actievoerders en de politie (zie het filmpje). Burgemeester Bart De Wever kon allerminst lachen met de harde actie en dreigde met vervolging en het inzetten van het leger. De actie maakte klaarblijkelijk toch indruk want het stadsbestuur ging terug rond de tafel zitten met de foorkramers. Die moesten uiteindelijk toch plooien en toestaan dat de Sinksenfoor alvast in 2015 op de site Spoor Oost zou doorgaan.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

5. Fietsers blokkeren de Turnhoutsebaan

Nauwelijks een maand na de actie van de foorkramers werd de doorgang van de Turnhoutsebaan in Borgerhout alweer geblokkeerd. Ditmaal waren het de fietsers die met hun blokkade het Antwerpse stadsbestuur op andere gedachten wilde brengen. Het college had al de schijn mee dat het een autovriendelijk beleid voerde. Toen schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) liet uitschijnen dat fietsers niet meer welkom zouden zijn op de Turnhoutsebaan, maar parallelwegen zouden moeten nemen, was de maat vol bij de tweewielergebruikers. Op een woensdagnamiddag in april troepten meer dan duizend fietsers samen op de drukke invalsweg ter hoogte van concertzaal De Roma en versperden de doorgang voor een tiental minuten. Schepen Kennis minimaliseerde al snel zijn uitspraken en eind december kwam het stadsbestuur met een groot plan op de proppen voor een kilometerslang netwerk van fietsstraten.

6. Dyab Abou Jahjah protesteert tegen Theo Francken en Zwarte Piet

Burgerrechtenactivist Dyab Abou Jahjah is weer in het land, na een verhuis van enkele jaren naar Libanon. En dat zullen we geweten hebben. Hét gezicht van de rellen op de Turnhoutsebaan van 2002 lijkt nog niets van zijn activisme te zijn verloren. Abou Jahjah dook van de weeromstuit op in de (sociale) media om zijn ongenoegen te uiten over bepaalde maatschappelijke situaties. Met zijn burgerrechtenbeweging Movement X poogde de Libanese Belg de zwarte pietendiscussie in Vlaanderen te importeren door bij de aankomst van de Sint in Antwerpen een bescheiden protestactie te voeren tegen het racistische karakter van de figuur ‘Zwarte Piet’. Nauwelijks een maand later liet Movement X alweer van zich spreken. Ditmaal voerde een twintigtal leden een protestactie aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ze vroegen er het ontslag van de staatssecretaris, die ze een racistische politiek en extreem-rechtse sympathieën verwijten. Francken was niet onder de indruk en ging in de tegenaanval. Hij verweet Jahjah het land te zijn binnengekomen met “een leugenachtig verhaal”.

7. Brandweer Lint zet plein gemeentehuis onder het schuim

Actievoeren moet je doen met de middelen die je ter beschikking hebt, zo moeten ook de spuitgasten van Lint hebben gedacht toen ze wilden protesteren tegen de plannen van het gemeentebestuur. Zij konden zich niet vinden in een verhuis van de technische dienst naar het gebouw van de voorpost en vonden er niet beter op dan het gemeenteplein onder een dikke laag schuim te zetten tijdens een gemeenteraadszitting. Die raadszitting werd ook verstoord door sirenegeschal.

8. Oorlog in Gaza voelbaar tot in Antwerpen

In 2014 wakkerde het Israëlisch-Palestijns conflict weer helemaal aan. Israël bombardeerde enkele weken lang de Gazastrook en daarbij vielen honderden doden te betreuren. Over heel de wereld was de verontwaardiging groot, zo ook in Antwerpen met zijn grote moslimgemeenschap. Het kwam dan ook in de Scheldestad tot protestacties, maar gelukkig waren die eerder ludiek van aard. Zo trokken in augustus enkele jongeren de straat op met pancartes waarmee een oproep werd gedaan aan de automobilisten om te toeteren wanneer ze de Palestijnse zaak steunden. Andere sympathisanten gooiden het over een andere boeg. Zij beschilderden in het holst van de nacht een stilstaande trein in het station Antwerpen-Centraal helemaal in de kleuren van de Palestijnse vlag. Ook op de Veemarkt in Mechelen werd er een vreedzame betoging georganiseerd uit sympathie met de Palestijnse bevolking.

9. Hooligans maken amok op de Bosuil

2014 was opnieuw een jaar vol kommer en kwel voor Royal Antwerp FC. De financiële malaise is precairder dan ooit, binnenskamers rommelt het en sportief is het huilen met de pet op. In maart, toen het op het veld van kwaad naar erger ging met de Great Old, was de maat vol voor een deel van de harde aanhang van de club. Voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen STVV blokkeerden tientallen zware jongens de toegang tot tribune 2, waardoor de wedstrijd met vertraging begon. Toen de wedstrijd toch op gang was gefloten bestormden diezelfde heethoofden plots tribune 2, wierpen vuurpijlen op het veld en klauterden over de hekken om de spelers te belagen. Spelers Jonas De Roeck en Wim De Decker en de stadionspeaker probeerden de gemoederen nog te bedaren, maar tevergeefs. De scheidsrechter maakte een einde aan de wedstrijd en Antwerp verloor de partij met forfaitcijfers. Veel zoden aan de dijk zette de drieste actie niet, integendeel. Financieel en sportief ging het later op het jaar alleen maar verder bergaf voor de ooit zo roemrijke club.

10. Dokwerkers spelen zich in de kijker tijdens ‘hete herfst’

Het najaar van 2014 stond grotendeels in het teken van het grote vakbondsverzet tegen de besparings- en hervormingsplannen van de federale regering. Tijdens de allereerste betoging, begin november in Brussel, liep het danig uit de hand toen enkele heethoofden, waaronder vermoedelijk een groot aandeel Antwerpse dokwerkers, keet schopten. Meer dan 100 agenten raakten gewond en straatmeubilair en wagens werden vernield. Enkele weken later stond een provinciale stakingsdag op de agenda en in de aanloop naar die dag werd gevreesd voor nieuwe botsingen tussen de politie en de dokwerkers. Uiteindelijk bleef het op die 24ste november al bij al rustig in de haven en het centrum van Antwerpen. Enkele honderden dokwerkers verzamelden wel aan de Londenstraat op het Eilandje, maar de stakers hielden het bij het stoken van een stevig vuur van autobanden en het blokkeren van het kruispunt.

MEER OVER Jaaroverzicht2014