© GvA

© GvA

© GvA

© GvA

© GvA

© GvA

© GvA

© Bert De Deken

© Bert De Deken

© Bert De Deken

1 / 10
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Begijnhofpark wordt pareltje

Het voorstel voor de inrichting van een parkgebied rond het Herentalse begijnhof en de heropfrissing van de Begijnenvest, mocht zaterdag op zowat algehele bijval rekenen van geïnteresseerde Herentalsenaren. Het ontwerp van het begijnhofpark combineert, naast de betere zichtbaarheid van het begijnhof als uniek stadsgezicht, de verdiensten van eenvoud en schoonheid.

Marc Helsen

Het stadsbestuur wil zijn meer dan 400 jaar oude begijnhof te willen gebruiken als sluitstuk van een parkgebied. Het ‘begijnhofpark’ zal de verbinding vormen tussen het hart van de stad en de vlakbij gelegen open ruimte van de Netevallei. Het begijnhofpark ligt op amper 250 meter van de Grote Markt.

Daarmee speelt daarmee een troefkaart uit: inwoners en bezoekers uitnodigen via dit nieuwe stadspark natuurgebieden aan de rand van de stad op te zoeken. Want haast nergens in Vlaanderen ligt de natuur zo dicht bij een binnenstad als in Herentals. Tegelijkertijd wordt de gehavende Begijnenvest opgekalefaterd.

Beter zichtbaar

“De insteek van het hele park-ontwerp is de betere zichtbaarheid van de achterzijde van het begijnhof en de Begijnenvest”, legt landschapsarchitect Bert Van Looveren van studiebureau Atelier Parkoer uit.

Opvallend is ook dat de ontwerpers de oude Maasloop, die destijds langs het begijnhof en een stukje van de stadswal liep, opnieuw openmaken. De Maasloop diende ooit om de stadskern te ontwateren in de richting van de Hellekens, maar is al jaar en dag 'ingebuisd'.

Om de begijnhofsite vanaf de Augustijnenlaan meer zichtbaar te maken, zullen heel wat bomen –zoals populieren en esdoorns- en struiken gekapt worden. Vrijstaande eiken worden gespaard en krijgen en ereplaats rond het hart van het park, de ‘begijnenweide’, een centrale cirkel waar het ontwerp een gazon voorziet, omgeven door een wandelweg en grasland. Op dat gazonnetje kan een picknickdeken worden uitgespreid en kunnen snotapen ravotten.

Er komen een drietal nieuwe toegangen tot het stadspark. De eerste is aan de Burchtstraat, waar de begijnenvest ook een kort stukje zal worden doorgetrokken. De twee andere toegangen situeren zich ter hoogte van de Lidl en aan Sancta Maria.

Lees meer in Gazet van de Kempen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners